Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Ontdek Delft per fiets
Ontdek Delft per fiets
Foto: Hollandse Hoogte

De redactie tipt...

Op de fiets door de stad Delft

18 MEI 2017

Ga je een dagje op pad in een Nederlandse stad en ben je geen fan van het openbaar vervoer? Grote kans dat je  een fiets huurt en de stad op de tweewieler verkent! Elke week licht VRIJ een andere stad op de fiets uit. Deze week: Delft.

Vanaf het centraal station in Delft wandel je gemakkelijk het oude centrum in. Een hapje en drankje op de Beestenmarkt, even een blik werpen op het stadhuis en de oude kerk. Het is allemaal op loopafstand. Maar wil je meerdere mooie plekjes van de stad in één dag ontdekken, dan is een fiets een aanrader.

Zo is het gehele centrum van Delft een lust voor het oog en heerlijk om doorheen te fietsen. Rijd naar de Oostpoort aan het water om daarna een bezoek te brengen aan museum Prinsenhof.

Oosterpoort
Oosterpoort
Foto: Hollandse Hoogte

Hier kan je de kogelgaten van de moord op prins Willem van Oranje in 1584 nog in de muren zien zitten.  Het museum heeft een uitgebreide collectie schilderijen, textiel, keramiek en voorwerpen die veelal afkomstig zijn uit de 16e en 17e eeuw. Ook het Delfts Blauw wordt mooi belicht.

Foto: Creative Commons

Delfts blauw

Als je denkt aan Delft, denk je aan Delfts blauw. Zo staat op het St. Agathaplein, blakbij het museum Prinsenhof, drie lantaarnpalen die omhuld zijn met porselein.

Foto: Creative Commons

Of fiets even naar het Doelenplein waar in 2010 kunstenaars samen met bewoners een mozaiek van Delfts blauw gemaakt hebben.

Bakkerij De Proceleyne Fles is de laatst overgebleven fabriek uit de 17e eeuw waar nog Delfts Blauw gemaakt wordt. De aardewerkfabriek staat nu beter bekend als museum ‘Royal Delft’. In de fabriek is het museum gevestigd, waarin allerlei Delfts Blauw aardewerk te bezichtigen is.

Agnetapark

Fiets vervolgens oostwaarts richting het Agnetapark. Dit is een prachtig 'dorpje' in de stad. De wijk werd in 1884 gebouwd in opdracht van de directeur van de nabijgelegen Gistfabriek.

Foto: Creative Commons

Het is een geheel van in kleine groepjes gelegen arbeiderswoningen met eigen tuin. De groene wijk is opgenomen in de lijst van de 100 belangrijkste monumenten in Nederland.
 

TU-wijk

Deze studentenbuurt dankt zijn naam aan de Technische Universiteit (TU). Sinds 1993 is dit ook als officiele buurtnaam vastgesteld. De straten werden vernoemd naar Nederlanders die op technisch-wetenschappelijk gebied hebben uitgeblonken. Fiets tussen de gebouwen van de TU door en aanschouw het drukke studentenleven.

Foto: Hollandse Hoogte

Alles over fietsen: Nationalefietstest.nl

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%