Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Trek-in: eerste duurzame trekkershut

19 JUL 2012

GEEN - De eerste duurzame trekkershut van Nederland wordt op dit moment gebouwd. Het is de bedoeling dat het prototype vanaf augustus uitgetest gaat worden op Natuurkampeerterrein Landgoed de Barendonk in Beers (NB).

Nederland

In september en oktober zal de hut verder worden aangepast aan de hand van wat uit de testperiode naar voren is gekomen. De definitieve versie van de Trek-in wordt vervolgens tijdens de Dutch Design Week (20-28 oktober 2012) in Eindhoven gepresenteerd.

De hut voldoet volledig aan het cradle-to-cradle principe. De Stichting Trekkerhutten Nederland zal de Trek-in hutten volledig opnemen in het netwerk van de officiële trekkershutten. Dit betekent dat de hutten vanaf volgend jaar voornamelijk op campings, jachthavens en Natuurkampeerterreinen te vinden zullen zijn, en dat ze per nacht te boeken zijn. De doelgroepen zijn zowel fietsers, wandelaars en andere rondreizigers, als jonge gezinnen of groepen vrienden die een kort verblijf in de natuur wensen. De verblijfsduur in een officiële Trekkershut is maximaal drie dagen.

 

Krachtig ontwerpDe Trek-in is in het voorjaar van 2011 op initiatief van de Stichting Natuurkampeerterreinen (SNK) door de studenten van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontworpen. Onder leiding van Faas Moonen en Simone de Waart (TU/e Industrial Design en Material Sense) en in samenwerking met de Stichting Trekkershutten Nederland (STN) is een krachtig ontwerp ontstaan.

De Trek-in is voortgekomen uit een prijswinnend ontwerp van twee masterstudenten, Xaviera Burón Klose en Tim van der Grinten van de TU/e.

Geborgenheid

In het ontwerp is aansluiting gezocht met het archetype van de tent. Daarbij is gezocht naar de balans tussen het bieden van bescherming en geborgenheid en aan de andere kant het genieten van de omgeving: de mooie natuur waar de Trek-in geplaatst zal worden. De leefruimte vormt de overgang van de weidsheid van de omgeving naar de beslotenheid waar een verblijfsfunctie om vraagt. De Trek-in beschikt over twee tweepersoonsbedden en een slaapbank en is geschikt voor jong en oud. Zowel gezinnen als een groep vrienden of vriendinnen zullen er graag overnachten. Bovendien is er in elke Trek-in een badkamer met douche en een keukentje met stromend water en kookgelegenheid.

 

WoodChallengeHet ontwerp van de duurzame Trekkershut, de Trek-In, wist in december 2011 de gedeelde eerste prijs in de WoodChallenge wedstrijd in de wacht te slepen. De vakjury onder voorzitterschap van Arnold Koomen, algemeen directeur van Koninklijke Jongeneel zei het zo: “Durf en visie, consistentie in ontwerp en uitvoering en het maximaal tot uitdrukking brengen van de mogelijkheden van hout, maakt jullie tot de winnaars van WoodChallenge 2011.”

Duurzaam

“Het ontwerp, is spannend en speelt in op de toenemende behoefte aan luxueuze kampeermogelijkheden. Het wijkt door een steeds veranderend lijnenspel af van het beeld dat houtsysteembouw rechthoekig en saai moet zijn. Er zijn mooie doorkijkjes en kleine ruimtes gecreëerd die het geheel nog spannender maken. Het ontwerp is verder zeer gedetailleerd uitgewerkt. Er is niet alleen gekeken naar het duurzaam toepassen van hout in de breedste zin, maar ook naar ander duurzaam materiaalgebruik.” Aldus het juryrapport destijds.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Nederland

Wandelreportage; spannend Rotterdam

Opnieuw kunt u met NS en De Telegraaf de komende maand met voordeel genieten van liefst vijf wandelingen in ons heerlijke Nederland. De Kennemerduinen, Rotterdam, Amersfoort, Dieren en Den Bosch...

Tilburg; Verrassend…

Wie zich bij een bezoek aan een stad voortdurend wil laten verrassen, moet in Tilburg zijn. Het ene moment zie je een muurschildering als verwijzing naar de florerende wijnhandel, dan tref je op straat een paar regels uit een gedicht aan en vervolgens zie je een woontoren van...

Tips voor bezoek aan Tilburg

Voor wie een bezoek brengt aan Tilburg, neem deze tips ter harte!

Lees alle 530 reisreportages
17.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%