Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Twintig gratis top-bezienswaardigheden

30 JUN 2011

GEEN - De meeste mensen zijn er inmiddels wel achter dat vakantievieren behoorlijk in de papieren kan gaan lopen. Vaak moet je diep in de buidel tasten bij het bezoeken van een toeristische trekpleister. Toch zijn er nog genoeg aantrekkelijke en fraaie gratis attracties te vinden die een bezoek meer dan waard zijn. Hierbij een lijstje met de leukste gratis bezienswaardigheden in de populaire steden: Barcelona, Rome, Londen en Parijs en in ons eigen land.

Parijs

De hagedis naar een ontwerp van Antoni Gaudi bij de entree van het Parc Guell in Barcelona.
De hagedis naar een ontwerp van Antoni Gaudi bij de entree van het Parc Guell in Barcelona.
Foto: Wikimedia commons
De slangvormige bank naar een ontwerp van Antoni Gaudi in Parc Guell in Barcelona.
De slangvormige bank naar een ontwerp van Antoni Gaudi in Parc Guell in Barcelona.
Foto: Wikimedia commons
De wonderschone absis van de Santa Maria in Trastevere in Rome.
De wonderschone absis van de Santa Maria in Trastevere in Rome.
Foto: Wikimedia commons
Het pompeuze monument ter nagedachtenis aan koning Victor Emmanuel II in het centrum van Rome...
Het pompeuze monument ter nagedachtenis aan koning Victor Emmanuel II in het centrum van Rome...
Foto: Wikimedia commons
Westminster Cathedral in Londen.
Westminster Cathedral in Londen.
Foto: Wikimedia commons
Hyde park vanuit de lucht gezien...
Hyde park vanuit de lucht gezien...
Foto: Wikimedia commons
Binnen in de de galerie Lafayette aan de Boulevard Haussmann.
Binnen in de de galerie Lafayette aan de Boulevard Haussmann.
Foto: Wikimedia commons
De begraafplaats Pere Lachaise ligt op en rond een heuvel in Parijs.
De begraafplaats Pere Lachaise ligt op en rond een heuvel in Parijs.
Foto: Wikimedia commons
Het graf van Jim Morrison.
Het graf van Jim Morrison.
Foto: Wikimedia commons
Het voormalige eiland Schokland staat nu op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Het voormalige eiland Schokland staat nu op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Foto: Wikimedia commons

In Barcelona staan de mensen in de rij om te betalen voor een bezoek aan de nog altijd in de steigers staande Sagrada Família, een van de meesterwerken van Antoni Gaudi, waaraan sinds het leggen van de eerste steen in 1882 tot op de dag van vandaag voortdurend wordt gebouwd.

Gaudi's Park Güell

Maar er is ook veel moois in Barcelona dat gratis te bezichtigen is zoals het eveneens door Gaudi ontworpen Park Güell. Een stadspark in het stadsdeel Gràcia in het noordoosten van de stad met een oppervlakte van 15 ha met dichte pijnbossen, lanen met palmen en een door bomen omzoomd plein.

Gratis is ook het beklimmen van de berg Monjuïc nabij de haven van Barcelona. Deze berg vormde in 1992 de thuisbasis voor de Olympische Zomerspelen in de stad. Toegegeven, het is een pittige wandeling, maar als beloning is er vervolgens wel het prachtige uitzicht op zowel de zeehaven als de stad.

Ook een bezoek aan de magnifieke gotische Kathedraal, met al z’n eeuwenoude kunstschatten is nog altijd gratis. Als je een kaarsje wilt branden kost dat wel weer iets.

Ook de toegang tot de Mercat de la Boqueria (officieel: Mercat de Sant Josep), de grootste versmarkt van Spanje, gelegen aan de Rambla de Sant Joseph, is gratis, tenminste als je je niet laat verleiden er iets te kopen.

Rome

In Rome kun je ook nog altijd van een aantal zeer fraaie bezienswaardigheden genieten zonder ditrect de portemonnee te hoeven trekken. Zo is er de Basiliek van Santa Maria in Trastevere, het gaat hier om de waarschijnlijk oudste Mariakerk van Rome, die samen met het ervoor gelegen plein het centrum van de wijk Trastevere, ten westen van de Tiber vormt. Met name de apsis van de Santa Maria met de Mosaïeken van Cavallini is adembenemend fraai. Verder vormt het Sint Pietersplein in Vaticaanstad in Rome een leuke gratis bezienswaardigheid.

Het pompeuze Nationaal Monument voor Victor Emmanuel II in Italië beter bekend als Altare della Patria (Altaar van het Vaderland) of Il Vittoriano. Het statige witte gebouw, ontworpen door Giuseppe Sacconi, is tussen 1895 en 1911 ter ere van Victor Emmanuel II, de eerste koning van een verenigd Italië gebouwd. Als je boven bent heb je een prachtig uitzicht op de stad. De verwezenlijking van "il Vittoriano" stuitte destijds op veel verzet bij de Romeinen. De inwoners van Rome spreken dan ook nog steeds gekscherend over 'de bruidstaart' of 'de typemachine'. Wat je er ook van mag vinden, als je een bezoek brengt aan Rome, kun je letterlijk en figuurlijk niet om dit monument heen.

Ook een wandeling over de Via Appia, een Romeinse ‘snelweg’ aan de rand van de stad is nog altijd gratis. De aanleg van de Via Appia ging in 321 v.Chr. op initiatief van Appius Claudius Caecus, naar wie de weg ook werd genoemd van start. De weg werd aangelegd om een snelle troepenverplaatsing mogelijk te maken, maar hij kreeg ook een enorm economisch belang, voor vervoer van goederen en personen tussen Rome en Campanië en verder. De weg liep aanvankelijk tot Capua, later is hij doorgetrokken naar Brindisium (het huidige Brindisi).

Londen

Ook Londen heeft naast veel bezienswaardigheden waar je voor moet betalen veel gratis attracties en fraais te bieden.

Een kleine opsomming: De Westminster Cathedral is gratis te bezichtigen, behalve als je de toren voor het uitzicht wilt beklimmen, dat kost wel geld.

Ook veel musea in Londen zijn gratis te bezoeken en hebben veel te bieden. Zoals bijvoorbeeld het Victoria en Albert museum, met maar liefst 9 kilometer aan galerijen. Andere gratis musea in Londen die beslist de moeite van een bezoek waard zijn: het Imperial War museum en het National History Museum en het Science Museum.

Ook kun je op een zonnige dag: naar de Kensington Gardens de tuinen rond Kensington Palace, met o.m. Italiaanse tuinen. Of een bezoekje brengen aan Hyde Park met zijn beroemde 'Speakers Corner' dat zich op de hoek aan de oostzijde van het park, nabij Marble Arch bevindt. Hier vinden elke zondag zeepkisttoespraken plaats. Iedereen die iets te verkondigen heeft gaat op een zeepkist staan en geeft zijn mening over allerlei serieuze en minder serieuze onderwerpen zoals Europa, voetbal, de jacht, politiek, religie etc.

Parijs

In de Galeries Lafayette vindt elke week wel een gratis modeshow plaats, zie de agenda op www.galerieslafayette.com. Zolang je niets koopt in het gigantische chique warenhuis is een bezoek gratis...

Als je bij zonsondergang wilt genieten van één van de allermooiste uitzichten op de stad Parijs moet je de trappen van de Sacré Coeur beklimmen.

Ook de Cimetière du Père-Lachaise, de grootste begraafplaats van Parijs, is beslist een bezoek waard. De begraafplaats ligt op en rondom de heuvel Champ-l'Evêque in het 20e arrondissement, vlakbij metrostation Père Lachaise. Beroemdheden als de zanger van the Doors, Jim Morrison, de componist Frédéric Chopin en schrijver Oscar Wilde liggen hier begraven.

Het Musée Cognacq-Jay, Musée Carnavalet en Musée Fragonard zijn drie musea in Parijs die tot op heden nog altijd gratis bezocht kunnen worden.

Nederland

Uiteraard zijn er ook in ons land tal van bezienswaardigheden waar je gratis en voor niets van kunt genieten. Een kleine bloemlezing: De pont over het IJ van Amsterdam-Noord naar het centraal station in Amsterdam en vice-versa is nog altijd gratis. Toch biedt een overtochtje een leuk beeld van de stad vanaf het water. Een bezoek aan het Vondelpark in de hoofdstad kost ook niets, maar is ook zeker niet te versmaden. Verder biedt het Begijnhof gratis een leuke rustplek in het hartje van Amsterdam.

Voor de politiek geangageerden; een bezoek aan de Tweede Kamer in Den Haag is gratis. Je kunt de debatten bijwonen op de bezoekerstribune. Wandelen of fietsen langs de molens aan de kinderdijk in Zuid-Holland kost ook niets, en biedt een beeld van Nederland zoals dat bij veel buitenlanders leeft.

Ook het rondlopen door Schokland, een voormalig eiland in het huidige Flevoland en tegenwoordig UNESCO-Werelderfgoed kost niets en is beslist de moeite waard.

..

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Parijs

Slapen als sterren

Een verblijf in een van deze beroemde hotels is voor velen al een droom op zich, maar erin wonen is een luxe die alleen is weggelegd voor de VIP's van deze aarde. Prijsvergelijkingssite Trivago heeft vijf vijfsterrenhotels op een rijtje gezet waar de 'rich and...

Undercover in Parijs

Verlaat de gebaande paden en beland in het hart van Parijs. Geen rijen, wegwijzers en sleutelhangers van de Eiffeltoren, maar schilderachtige steegjes, authentieke cafés en meeslepende verhalen als enige souvenirs. Onze verslaggever ontdekt Parijs aan de hand van een...

Parijs in beeld

Even wegdromen bij wat mooie, sfeervolle beelden van de Franse hoofdstad Parijs? Bekijk dan deze video. Parijs in vogelvlucht.

Lees alle 30 reisreportages
17.6 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%