Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: De Telegraaf

Tips en trucs voor een trip naar Paramaribo

06 FEB 2013 Karin Rus

GEEN - Meer weten over Paramaribo? Wat dacht je van rallyrijden in de jungle, informatie over met kinderen naar Suriname en een fietstocht door de geschiedenis

Paramaribo

Rallyrijden in de jungle

Robuuste terreinwagens, stoffige zandtracks vol gaten, rivieren om over te steken en dat alles in de schaduw van het ondoordringbare Amazonewoud. Ieder jaar wordt in Suriname de Savanne Rally gereden en meedoen kan. Het begon allemaal in 1970 met ruim vijftig auto's die het 24 uur vol moesten houden in de savanne, een zandbak waar wegen nagenoeg niet bestaan en alles op elkaar lijkt.

Kevertjes, Peugeotjes, Renaultjes: rallyrijders haalden alles van stal om de stad uit en het ongerepte binnenland in te gaan. Sommige equipes sliepen een paar uur in hangmat of auto, andere teams waren de hele nacht bezig met het uitgraven van de auto of het terugvinden van de juiste route. Nu, ruim 40 jaar later, duurt de rally vier dagen en komen de deelnemers uit alle windstreken. Wie bij rally rijden denkt aan zo snel mogelijk scheuren van A naar B heeft het mis.

Bij deze sport draait het om nadenken, puzzelen en, OK, ook om het scheuren. Het terrein leent zich er tenslotte uitstekend voor. Maar boven alles is het een uithoudingstest van mens en machine: wie dagen en nachten over bauxietwegen, zandpaden en soms gewoon dwars door het bos gaat rijden vraagt nogal wat van zijn auto en van zichzelf.

De Savanne Rally wordt georganiseerd door de Surinaamse Auto Rally Klub (SARK) en vindt plaats in november. Zie voor meer informatie over de rally, SARK en deelname www.savannerally.nl en www.sarkonline.com.

Met kinderen naar Suriname?

Ja, waarom niet? Het is een bijzondere bestemming waar juist ook kinderen veel kunnen beleven. Alleen al het feit dat ze aan de andere kant van de wereld Nederlands kunnen praten met leeftijdsgenootjes maakt de reis extra bijzonder.

Een aanrader is Villa Zapakara, een interactief museum dat speciaal is ontworpen voor kinderen. Ze kunnen hier spelenderwijs kennismaken met andere landen en culturen. Naast een regelmatig veranderende tentoonstelling worden er verschillende creatieve workshops verzorgd en staat er elke dag een leuke film op het programma.

Uit kamperen met kinderen kan hier ook, op jungle camping Palulu bijvoorbeeld. Deze kampeerplek met keuken en sanitaire voorzieningen ligt op een uurtje rijden van Paramaribo.

Een mooie gelegenheid om kinderen kennis te laten maken met de ongerepte Surinaamse natuur. 's Morgens hoor je hier het oerwoud ontwaken, 's avonds vertel je elkaar spannende verhalen bij het kampvuur. Zie voor meer informatie www.villazapakara.com en www.surinamecamping.com.

Fietsen door de geschiedenis

Wie zich eens goed wil onderdompelen in de koloniale verhalen van Suriname, brengt een bezoek aan het plantagedistrict Commewijne. Pak heel Hollands de fiets en toer een dagje langs de oude plantages. Vanaf Paramaribo is het een kort boottochtje naar de overkant van de rivier waar plantages als Frederiksdorp, Mariënburg en Peperpot te vinden zijn.

Het eerste stukje historie aan de oever is Fort Nieuw Amsterdam. Deze vesting werd in de 18e eeuw gebouwd om de plantages bij de riviermonding te beschermen tegen piraten en andere onverlaten die via de oceaan naar Suriname kwamen. Het Fort is vandaag de dag een openluchtmuseum en eigenlijk geldt dat voor de hele omgeving.

De namen op de plaatsnaambordjes, de kanalen en de sluizen zijn stille getuigen van de koloniale tijd. Plantages als Peperpot en Frederiksdorp waren een paar jaar geleden nog volledig overwoekerd, inmiddels is hier de historie onder het oerwoud vandaan gehaald. Zelf een fiets huren in Paramaribo of met een gids het plantagegebied verkennen? Kijk dan eens op www.fietseninsuriname.com.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Paramaribo

Stressloos Paramaribo

Behalve de oude binnenstad is het niet mooi. Het is ook geen bruisende metropool, maar toch is het absoluut de moeite waard. Paramaribo is een gezellige, Caribische bende waar je nooit om een praatje verlegen zit en waar stress spontaan verdampt.

Tips en trucs voor een trip naar Paramaribo

Meer weten over Paramaribo? Wat dacht je van rallyrijden in de jungle, informatie over met kinderen naar Suriname en een fietstocht door de geschiedenis

Luieren aan de Surinamerivier

De Surinaamse jungle en de talrijke rivieren zijn van een ongekende schoonheid. Flora en fauna tieren er welig en vooral rond Paramaribo worden de rivieren voor een dagje relaxen bezocht. Onze verslaggeefster was erbij…

Lees alle 5 reisreportages
12.5 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%