Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Wikimedia Commons

Ontzagwekkende natuurverschijnselen

21 FEB 2013

GEEN - Er zijn veel mooie plekken op aarde die door nog maar weinig mensen zijn bewonderd. Hier een lijstje van ontzagwekkende natuurverschijnselen.

China

1. Gaskrater van Darvaza, Turkmenistan.

Deze gaskrater, ook wel bekend als de Deur naar de Hel, is een aardgasveld in Derweze (Darvaza) in de Karakum woestijn in Turkmenistan. Het vuur, dat continue gevoed wordt door aardgas, brandt al 38 jaar door een ongeluk tijdens gaswinning door de toenmalige Sovjets.

2. Jeita Grotten, Nahr al-Kalb Valley, Libanon.

De Jeita Grotto zijn twee aparte onderling met elkaar verbonden grotten, die weer deel uitmaken van de langste grot in Libanon. Net buiten Beiroet trekken deze grotten duizenden bezoekers met hun levendige kleuren en druipsteenformaties. Een van 's werelds grootste stalactieten is hier te vinden. Toeristen kunnen er rustig rondwandelen over aangelegde paden en bruggen.

 

Jeita Grotten
Jeita Grotten
Foto: Wikimedia Commons

 

3. Roraima plateau, Venezuela.

Dit enorme zandstenen plateau strekt zich uit over de grenzen van Venezuela, Brazilië en Guyana. Het indrukwekkende plateau is aan alle kanten omringd door kliffen, het creëren van een geïsoleerd en uniek ecosysteem. Op de top zijn buitengewone rotsformaties door wind en water gevormd. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de Gran Sabana in Venezuela. Op dit moment kunnen bezoekers het plateau alleen benaderen vanuit Venezuela.

 

Roraima Plateau
Roraima Plateau
Foto: Wikimedia Commons

 

4. Valley of the Moon, San Juan, Argentinië.

De Ischigualasto formaties, bekend als de Valley of the Moon, is een vallei vol met vreemde, gekleurde kleiformaties.  Diverse rotsformaties hebben bijnamen gekregen zoals de paddestoel, de onderzeeër en Alladin's lamp. Het dal bevat fossielen van dinosaurussen die teruggaan tot 225 miljoen jaar geleden en is het de enige plek op aarde waar bijna alle dinosaurusfossielen uit het Trias-tijdperk kunnen worden gevonden.

 

Valley of the Moon
Valley of the Moon
Foto: Wikimedia Commons

 

5. Het Stenen Woud (of Shilin), China.

Gelegen in de provincie Yunnan ziet het Shilin Woud eruit als een oud versteend bos, vol rotsformaties die uit de grond schieten. Geologen zeggen dat het Shilin Stone Forest 270 miljoen jaar geleden is gevormd. Maar volgens een legende van de lokale bevolking is het Woud opgericht door onsterfelijken die een berg hebben versplinterd.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over China

De mooiste plekken op aarde

Van het uitzicht genieten op een duin in de Afrikaanse Sossusvlei, slapen onder de blote sterrenhemel in Nieuw-Zeeland, als Indiana Jones door een Mexicaans oerwoud... Op sommige plekken móet je gewoon geweest zijn.

Enerverend China

In het kader van onze Reiskrant Reporter-actie bezocht onze verslaggever samen met de winnaars China. Met natuurlijk een uitgebreide tour...

China; vol verrassingen

"Gefeliciteerd, van De Telegraaf Reiskrant en KLM mag je mee als reporter naar China!” lees ik blij verrast. Twee weken later staan mijn reisgenoot Roy en ik op Schiphol belastingvrij rum en chocolade in te slaan alvorens wij Telegraaf journaliste Saskia ontmoeten voor een...

Lees alle 66 reisreportages
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - 0.0%