Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Jaap van Splunter

Het water en het wild

Betoverend Botswana

12 DEC 2012 Jaap van Splunter

GEEN - Het is met recht een natuurfenomeen te noemen. In het noorden van Botswana ligt de grootste inlandse rivierdelta ter wereld. Vanuit Angola stroomt de Okavangorivier Botswana binnen en zet elk jaar het noorden van het land grotendeels onder water. En met de komst van het water volgen ook de wilde dieren, die dit een van de beste wildparken ter wereld maken.

Botswana

Gedurende de vlucht naar de delta was al goed zichtbaar hoe grote delen van het land onder water staan. Slechts een paar hogere delen liggen nog droog en dat zijn nu net de plekken waar de safarikampen en het wild om droge voeten vechten.

Dat is al direct merkbaar bij aankomst in DumaTau Camp, een prachtig gelegen luxe tentenkamp in het Linyanti-wildpark, op de westelijke grens van het nationale park Chobe en nabij het Savutekanaal. Het kamp is overgenomen door een groep olifanten en op gepaste afstand moeten we wachten totdat de reuzen besluiten een stukje verder te wandelen.

„Sorry voor het ongemak”, zegt manager Gerard, als we een half uurtje later pas aan de incheck kunnen beginnen. Maar waarvoor moet je je verontschuldigen? Voor olifanten die regelmatig het kamp bezoeken? Hoe  mooier kun je het krijgen?

Foto: Jaap van Splunter

Overstekende olifanten

Als we daarna naar onze tenten worden gebracht, doen net drie olifanten zich te goed aan de bomen rondom onze stulpjes. Op de verhoogde wandelpaden staan we opnieuw geduldig te wachten totdat de beesten verder trekken. En zo zal het de komende dagen en nachten regelmatig voorkomen dat we pas op de plaats moeten maken voor overstekende olifanten.

De naam van een park kan een aardige indicatie zijn van wat er allemaal te zien en te horen is. DumaTau betekent in de lokale taal ’brullende leeuw’. Het is de eerste avond meteen een mooie vuurdoop als we in de verste en meest afgelegen tent de slaap proberen te vatten. Eerst schrikken we wakker van het geluid van brekend hout.

Een paar olifanten storten zich op de takken, die in de middag zijn overgeslagen. En net als de rust weer is weergekeerd, klinkt het gebrul van leeuwen en het gelach van de nijlpaarden. Bij het ontbijt de volgende morgen moet gids Bobby er hartelijk om lachen. „Het merendeel van onze bezoekers kunnen de eerste nacht niet slapen vanwege de vreemde geluiden, maar dat went snel hoor.”

Foto: Jaap van Splunter

'Gamedriven'

Met zoveel geluiden stappen we de volgende dag in ieder geval met veel vertrouwen in de Land Rover voor een dagje ’gamedriven’, want het kan niet anders dat we veel wild zullen tegenkomen. En dat ís ook zo. Naast de vele antilope-achtige en meest fraaie vogels spreekt het grote wild toch het meest tot de verbeelding.

„De complete Big 5 zien zal niet lukken, want de neushoorn is hier door stropers uitgeroeid”, zegt Bobby vooraf. Maar voor de rest word je hier verwend, want de resterende ’Big 4’ (olifant, buffel, leeuw, luipaard) worden wel gespot. Zeker het luipaard is indrukwekkend: deze heeft een knobbelzwijn gevangen, is in de boom geklommen en is druk met het naar boven slepen van de prooi. Dat wil zeggen, wat er van over is: het hoofd.

Van DumaTau Camp is het een half uurtje vliegen naar onze volgende exclusieve bestemming, Vumbura Plains Camp, gelegen in het uiterste noorden van de Okavangodelta. De rit van de vliegstrip naar het kampement is al een avontuur op zich, want af en toe rijd je tot aan de deuren toe in het water. Je vraagt je af hoe iemand weet waar hij moet rijden.

Foto: Jaap van Splunter

Overtreffende trap

„Uit jarenlange ervaring weten we waar de weg zo’n beetje moet liggen. En nu is het gelukkig makkelijk, want het water staat laag doordat er betrekkelijk weinig neerslag is gevallen in Angola”, legt de gids uit. Niettemin voelt het wel prettig aan als het droge kampement wordt bereikt.

Het Vumbura Plains Camp is de overtreffende trap in luxe; heerlijk om even bij te komen. Maar ook weer niet te lang, want ook hier kun je volop met de Land Rover op gamedrive, waarbij de gidsen feilloos de droge plekken weten te vinden.

En ook hier zie je weer een rijke schakering aan wild rondstruinen. Maar in dit deel van de delta kom je vooral om te genieten van het leven op het water.

De beste manier om dat te doen, is om plaats te nemen in een mokoro. Al honderden jaren wordt deze hier als vervoermiddel gebruikt en is vaak gemaakt van een uitgeholde boomstam. De bestuurder staat achterin en gebruikt een grote stok om vooruit te komen en te navigeren. Met gids Pointer stap ik in een kunststof mokoro en navigeren blijkt een kunst op zichzelf, want door het papyrusriet zie je het water soms niet meer.

Nijlpaardensnelweg

„Kijk, hier loopt de nijlpaardsnelweg”, zegt Pointer, terwijl hij een piepkleine opening in het riet ontwaart. We volgen het spoor en plotseling opent het riet zich en varen we in het open water. En dat is precies op tijd, want de zon gaat langzaam onder en de spectaculaire rode lucht weer8schijnt in het spiegelgladde wateroppervlak.

Lucht en water versmelten tot een fascinerend kleurenpalet. We weten dat er nijlpaarden en krokodillen moeten zitten en ook daarvoor maken we pas op de plaats. Hier gaan de dieren nog voor en de mens is slechts te gast. En gelukkig zijn er nog voldoende hogere plekken, zodat beiden droge voeten kunnen houden.

 

Reiswijzer

Botswana ligt in het hart van zuidelijk Afrika en de Okavangodelta en de Linyanti Marsh liggen in het noorden van het land, grenzend aan de Namibische Caprivistrook. Maun is de uitvalsbasis en is goed bereikbaar via Johannesburg. In elf uur vlieg je met KLM (www.klm.nl) rechtstreeks van Amsterdam naar Johannesburg en vandaar is het anderhalf uur naar Maun met Air Botswana (www.airbotswana.co.bw).

Gezien de late aankomsttijd van de KLM-vlucht moet je wel overnachten in Johannesburg. Het Intercontinental Johannesburg (www.southernsun.co.za) is een aanrader, want dit uitstekende hotel ligt op nog geen vijf minuten lopen van de aankomst- en vertrekhal. Vanuit Maun verzorgt Wilderness Air (www.wilderness-air.com) de vluchten naar de diverse safarikampen.

De Reiskrant reisde met Talisman travel design (www.talisman.nl). Zij ontwerpen exclusieve reizen op maat naar bestemmingen in Azië, Afrika, Latijns-Amerika en Australië.


Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Botswana

Betoverend Botswana

Het is met recht een natuurfenomeen te noemen. In het noorden van Botswana ligt de grootste inlandse rivierdelta ter wereld. Vanuit Angola stroomt de Okavangorivier Botswana binnen en zet elk jaar het noorden van het land grotendeels onder water. En met de komst van het water...

Top 10 populairste vakantiebestemmingen 2013

Veel reislustigen hebben een lijstje met droombestemmingen waar zij koste wat het kost ooit een bezoek aan willen brengen. Volgens reisgids Lonely Planet zijn deze landen dé aanraders voor 2013...

Top 10 betoverende vakantieplekken

Ze liggen verspreid over allerlei continenten en ook in Europa vind je er enkele. Tien van de mooiste vakantieplekjes over de hele wereld, in willekeurige volgorde.

Lees alle 6 reisreportages
15.1 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 527.85
+ / - -0.12%