Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Land van tegenstellingen

Puur Georgië

19 SEP 2011 Ronneke van der Genugten

GEEN - Wijdse vlaktes, hoge bergen. Brede straten, nauwe steegjes. Heerlijke warmte, straffe kou… Als één land grote tegenstrijdigheden kent, is het Georgië wel. Toch zijn er vier dingen in noord, west, oost en zuid hetzelfde: de religie, de gastvrijheid, de trots van de inwoners en het belang van eten en drinken. Het zijn de vier pijlers waarop van dit bijzondere land, ingeklemd tussen Rusland, Turkije en Azerbeidzjan, is gebouwd.

Georgië

Geografisch gezien ligt Georgië voor het grootste gedeelte in Azië, maar een klein deel valt in Europa. sinds voorjaar 1999 is het land lid van de Raad van Europa en beschouwt het zichzelf als een Europees. land. De huidige president, Micheil Saakasjvili, getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, timmert dan ook hard aan de weg om het Westen te laten zien dat zijn land klaar is voor het toerisme.


Showstadje

De beelden waarin we hem op televisie zijn land zien promoten, zijn voornamelijk opgenomen in het plaatsje Sighnaghi, met geplaveide wegen, en prachtig afgewerkte geveltjes en balustrades. „Het showstadje van Georgië”, smaalt onze gids Nini. „De panden zien er geweldig uit, maar je moet geen deur open trekken; dan weet je niet wat je ziet.”

Volgens haar is al die opsmuk niet nodig. Ze houdt van haar land zoals het is. Opvallend open vertelt Nini over de moeilijkheden die Georgië al sinds mensenheugenis kent. Ze toont zonder wroeging de Russische gebouwen die niet uit het straatbeeld weg te denken zijn en tijdens een bezoek aan Gori laat zij het busje zelfs even stoppen op het plein waar drie jaar geleden de Nederlandse cameraman Stan Storimans door kogels om het leven kwam.


Land van God

Voor iemand die gewend is het rustig aan te doen, wacht haar een lastige taak. We willen in een paar dagen tijd natuurlijk zoveel mogelijk zien. De eerste dag vertrekken we, richting het indrukwekkende Kaukasusgebergte, ruim een uur later dan gepland. Maar... niet té laat, volgens haar.

We krijgen een belangrijke levensles: „God kwam naar de aarde om het land te verdelen. De Georgiërs kwamen pas een dag later. ’Jullie zijn te laat’, mopperde God. ’Maar Heer, wij hebben gister de hele dag op uw gezondheid getoost, daarom zijn wij nu iets later’, antwoordde het volk. Waarop God zei: ’Ik heb nog één stuk land over. Dat had ik eigenlijk voor mezelf bewaard. Maar nu schenk ik het jullie!’ We zijn dus nooit te laat, en krijgen daardoor altijd het beste.”

Met deze gedachte in het achterhoofd draaien we ons de volgende dag dan ook nog rustig een keertje om als de wekker gaat. Stralend van enthousiasme verschijnt onze Nini, inderdaad weer een uurtje later dan afgesproken, in de hal van het hotel, om ons rond te leiden door de hoofdstad Tbilisi.


Twee gezichten van Tblisi

De tour begint in het ’slechte gedeelte’. De hoofdstad wordt letterlijk en figuurlijk door de rivier Mtkvari in tweeën gesplitst. „Rechts is de goede kant, links de slechte”, legt Nini uit. „De gevangenis stond vroeger aan de linkerkant van de Mtkvari. De gevangenen die vrij kwamen zochten werk, en bouwden zo snel mogelijk een huisje. Zo is het ‘dorp’ aan deze kant ontstaan.”

Hoewel de oorsprong van dit verhaal al in een ver verleden ligt, schrikken we toch van de enorme armoede die er nog altijd heerst. Bedelaars en zwervers trekken als een magneet naar de kathedraal met enorme gouden koepel, die Micheil Saakasjvili aan deze kant van de stad heeft laten bouwen. „De kathedraal is een symbool van onze president. Om te laten zien dat straks iedereen gelijk is. En om het Westen te tonen dat hij zijn best doet om zijn land te verbeteren. Zijn eigen paleis staat ook aan deze kant van de rivier!”

Licht spottend wijst ze vervolgens op een enorme glazen brug die ligt te schitteren in de zon, maar er stilletjes eenzaam bij ligt. Geen voetgangers, geen auto’s… „Die brug hoort bij het hele plaatje. Wij noemen het de brug van nergens naar tot nergens. Als je van uit de rechterkant van de stad komt, heb je toch niets te zoeken aan op de linkeroever?”


Tapenades van verse groenten

Ze neemt ons voor de lunch mee naar de ’goede’ kant van de stad. Naar een wijkje vol kunstgaleries, met gezellige terrassen en heerlijk eten in overvloed. Tapenades van verse groenten met geperste walnoten, vers gebakken brood, salades van vlees en vis en tomaten om van te watertanden worden op tafel gezet.

Verbaasd over onze euforie over de smaak van de rood glimmende tomaten komt de zelfspot weer even boven drijven: „Wij willen heel graag leren om niet-biologische groente te telen. Maar Georgiërs hebben geen geld voor al die chemicaliën.”

Met een goed gevulde maag slenteren we door de gangen van het rigoureus gerenoveerde Nationaal Museum. Het theatermuseum, een expositie van Festival Iberia, het State Silk Museum en het Money Museum; er valt genoeg te zien in deze stad.


PC Hooftstraat van Tbilisi

De volgende dagen brengen we tussen de uitgebreide lunches en nog ’grotere’ maaltijden in de late uurtjes een bezoek aan de voormalige hoofdstad Mtscheta, bezichtigen we verschillende kerken en we sluiten de reis af met een heerlijk dagje dwalen over de Rustavelli Avenue, de PC Hooftstraat van Tbilisi.

Hier zijn zelfs voor ons de prijzen in de winkels aan de hoge kant, maar bij elk kraampje op straat met sieraden en ander handgemaakte artikelen slaat de kooplust toe. Met spijt in ons hart beseffen we dat we nog niet de helft, of zelfs maar een kwart gezien, geproefd en opgesnoven hebben van dit land in opbouw. Er zit dus niets anders op: we moeten gewoon nog een keertje terug!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Georgië

Proef de alcoholfontein in Georgië

Om meer toeristen naar het land toe te trekken, organiseert Georgië een evenement gericht op alcohol. Eens in de week spuit een fontein in de stad Batoemi een sterke, alcoholische drank.

Puur Georgië

Wijdse vlaktes, hoge bergen. Brede straten, nauwe steegjes. Heerlijke warmte, straffe kou… Als één land grote tegenstrijdigheden kent, is het Georgië wel. Toch zijn er vier dingen in noord, west, oost en zuid hetzelfde: de religie, de gastvrijheid, de trots van de inwoners en...

Lees alle 2 reisreportages
21.2 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - +0.11%