Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
De enorme stranden  van het eiland, met de markante Borkummer strandstoelen, nodigen uit voor allerlei activiteiten.
De enorme stranden van het eiland, met de markante Borkummer strandstoelen, nodigen uit voor allerlei activiteiten.
Foto: Alfred J. Boer

Karaktervol Waddeneiland

Uitwaaien op Borkum

01 MRT 2012 ALFRED J. BOER

GEEN - De verbazing onder ons gezelschap is groot als ’der Bucki’ er als een speer op zijn fiets vandoor gaat, te meer omdat onze gids overduidelijk 75 plus is. Maar al ras wordt het ons duidelijk: de krasse Borkumer maakt gebruik van een elektrische fiets tijdens de rondleiding op zijn geboortegrond.

Borkum Nordseeheilbad

Om bij het oostelijker gelegen autovrije eilandje Juist te komen, pak je het vliegtuig...
Om bij het oostelijker gelegen autovrije eilandje Juist te komen, pak je het vliegtuig...
Foto: Alfred J. Boer
Bucki Begemann is geboren en getogen op Borkum en dus een gids bij uitstek!
Bucki Begemann is geboren en getogen op Borkum en dus een gids bij uitstek!
Foto: Alfred J. Boer
Foto: Alfred J. Boer

Er zijn van die bestemmingen waarvan je op voorhand al redelijk kunt raden wat je ervan mag verwachten. Borkum vormt hierop een uitzondering; het Duitse Waddeneiland kent weliswaar een hoog ’Scheveningen’-gehalte, maar heeft een niettemin eigen karakter. Ideaal om er eens een weekend of zelfs weekje uit te waaien.

Dé plek om de dagelijkse hectiek te ontvluchten. Ooit bestond het tegenwoordige Borkum uit twee eilanden, Westland en Ostland genaamd. De oorspronkelijke bewoners leefden voor een belangrijk deel van de walvisvangst als kapitein of harpoenier aan boord van Nederlandse schepen.

De welvaart maakte plaats voor armoede, maar in de loop van de 19e eeuw zorgde de opkomende toeristenindustrie voor een ommezwaai. Tegenwoordig vormt deze sector de belangrijkste bron van inkomsten en het is dan ook niet verwonderlijk dat het eilandbestuur er alles aan doet om het de toerist naar de zin te maken.

Dat merk je al direct bij aankomst per veerboot vanuit het Groningse Eemshaven. Een tochtje van nog geen uur varen. Je waant je in een compleet andere wereld die al begint met de naast de veerboot gelegen, in 1879 aangelegde smalspoor rails van de Borkumer Kleinbahn.

Een door een biodiesel gestookte locomotief getrokken treinstel brengt ons in hooguit een kwartiertje naar het eindstation. Het traject van de ’Dünenexpress’ telt zeven kilometer en voert langs de mooiste plekjes. De snelheid is laag, zodat we alle tijd hebben om de sterk wisselende omgeving in ons op te nemen. Op vertoon van het ticket van de veerboot is deze treinreis geheel gratis en de dienstregeling geldt het jaar rond.

Tot onze verrassing ligt ons hotel direct aan het perron. Geen nood, deze plek is immers het eindpunt van het spoor en van langs denderende treinen heb je dus niets te duchten. In de directe omgeving tref je allerlei leuke winkeltjes, inclusief een fietsverhuuronderneming, waar we de volgende dag onze fietsen zullen ophalen. Borkum geldt als geliefd kuuroord dankzij de pollenarme en tegelijkertijd jodiumrijke lucht van het open-zeeklimaat.

Natuurliefhebbers kunnen er ook hun hart ophalen. Met maar liefst 650 verschillende soorten heeft Borkum de rijkste plantenwereld van alle Oost-Friese eilanden, terwijl het beroemde, voor het noorderstrand gelegen Borkumer rif tientallen zonnende zeehonden herbergt. Je kunt deze luierende dieren vanaf de lange boulevard met het blote oog spotten.

Dichterbij komen is alleen mogelijk tijdens een rondvaart met de krabbenkotter van het eiland. Een belevenis op zich, want tegelijkertijd wordt op het achterdek uitleg gegeven over de vangstmethodes. Je moet er snel bij zijn, want in no-time verdringen vooral kinderen zich rond de netten en kookpotten om te zien wat de zee allemaal in petto heeft. Een absolute aanrader voor jong en oud.

Kenmerkend voor de Waddeneilanden zijn de vaak extreem brede stranden en Borkum vormt hierop geen uitzondering. De ontelbare vierkante kilometers geven alle ruimte voor de meest uiteenlopende vormen van vrijetijdsbesteding. Natuurlijk kun je er volop zonnen en dit geldt uiteraard ook voor een stevige wandeling, al dan niet met nordicwalking stokken.

De Duitse Waddeneilanden mogen dan vooral in trek zijn bij kurende ouderen, ook jongere toeristen vinden er voldoende uitdagingen. Zo lenen de stranden zich bij uitstek voor een snelle rit met een kitebuggy of een klassieke strandzeilwagen. Na een beetje oefenen tikte onze GPS bijna 80 kilometer per uur aan, waarbij de breedte van het strand ervoor zorgt dat je altijd de juiste wind in de zeilen hebt. Dit is gaaf! Te snel allemaal?

Borkum biedt genoeg alternatieven, zoals wadlopen onder begeleiding van een ervaren gids. Er zijn meerdere mogelijkheden om zo’n avontuur te beleven. Een van de punten waar je je kunt melden is Feuerschiff Borkumriff. Je herkent het knalrode, in de Schutzhafen afgemeerde schip al van grote afstand. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een verkenningstocht per fiets.

Op nog geen vijftig meter van ons hotel huren we een stalen ros om onder de bezielende leiding van een ervaren gids het eiland te gaan verkennen. Wij treffen het, want vandaag is Bucki Begemann aan ons toevertrouwd. Zijn wieg stond op het eiland en hij geldt dan ook als dé Borkum kenner bij uitstek. Geholpen door zijn 48-Volts elektromotor moet je soms flink op de pedalen om hem te kunnen bijhouden.

Misschien doet hij dit wel opzettelijk opdat wij de veelzeggende tekst op zijn windjack niet kunnen missen: ’Mir nach auf Borkum’ hetgeen zoveel betekent als ’Volg mij’. De tocht leidt langs de mooiste natuurgebieden, waaronder het Nationalpark Wattenmeer, dat sinds 2009 behoort tot Wereldnatuurwerfgoed.

Een andere aanrader is een bezoek aan ’Dat Dykhus’, een streekmuseum speciaal gericht op de rijke, 300 jaar maritieme geschiedenis van het eiland. De ingang van het museum heeft de vorm van een walviskaak en binnen domineert het skelet van een ooit 35 ton zware meter potvis.

Minstens zo interessant is een bezoek aan de uit 1576 daterende vuurtoren. Toegegeven, het is een beste klim naar boven, maar daar wacht je een ongekend fraai uitzicht. Mocht dit overzicht nog niet genoeg zijn, dan is er nog een aardig alternatief: Borkum bekijken vanuit de lucht. OLT, de lokale luchtvaartmaatschappij die ook diensten onderhoudt vanaf het Duitse Emden, Norden-Norddeich en Wittmund-Harle, verzorgt voor de somma van slechts? € 32,- een vijftien minuten durende rondvlucht.

Wij kozen echter voor een bezoek per vliegtuig aan het oostelijker gelegen eiland Juist. Je moet alleen wel genoeg puf hebben voor een pittige fietstocht, want het 17 kilometer lange en slechts 500 meter brede eiland is volledig autovrij. Alleen voor de bezorging van post wordt gebruik gemaakt van een auto, al het overige vervoer geschiedt per paard en wagen. Het eiland is overigens ook met de veerboot te bereiken, maar in verband met het getijdeverschil vaart deze slechts een keer per dag. Bijzonder detail: bij de bewoners van Juist staat milieubewustzijn hoog in het vaandel. Spaarlampen en waterbesparende douchekoppen zijn er eerder regel dan uitzondering…

Reiswijzer

Borkum is het meest westelijk gelegen Oost-Friese Waddeneiland, ten noorden van de provincie Groningen. Het eiland heeft een oppervlakte van 36 km2 en is zowel per veerboot als per vliegtuig bereikbaar. De veerboot vervoert auto’s, maar je kunt er ook voor kiezen om de auto telaten staan op het ruime (betaalde) parkeerterrein in Eemshaven, bereikbaar via de N33.

Informatie over de veerdienst: www.ag-ems.de

Informatie over mogelijkheden per vliegtuig bij de Ostfrieschische Lufttransport GmbH (OLT): www.flyolt.eu

Algemene toeristische informatie over Borkum: www.borkum.de en www.die-nordsee.de

Informatie over de Borkumer Kleinbahn/dienstregeling: www.borkumer-kleinbahn.deVerder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Borkum Nordseeheilbad

Uitwaaien op Borkum

De verbazing onder ons gezelschap is groot als ’der Bucki’ er als een speer op zijn fiets vandoor gaat, te meer omdat onze gids overduidelijk 75 plus is. Maar al ras wordt het ons duidelijk: de krasse Borkumer maakt gebruik van een elektrische fiets tijdens de rondleiding op...

15.5 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.22
+ / - -0.08%