Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Prachtig glooiend landschap met slaperige dorpjes en stadjes

De fotogenieke Cotswolds

26 APR 2012 John Hagens

GEEN - De Cotswolds vormen met 2038 km2 het grootste aaneengesloten gebied van buitengewone natuurlijke schoonheid in het Verenigd Koninkrijk. Het glooiende landschap en de daarin gelegen stadjes, dorpen en gehuchten vormen een heerlijke bestemming voor een weekje weg. Het is een verademing een weekje te kunnen rondtrekken of rondwandelen in misschien wel een van de meest fotogenieke streken van Groot-Brittannië. Een veelgebruikte bijnaam en koosnaam voor het gebied luidt dan ook the Heart of England.

Zuidwest-Engeland

In feite gaat het als we het over The Cotswolds hebben om een heuvelrug in centraal Engeland, die de graafschappen Somerset, Warwickshire, Wiltshire, Oxfordshire en Worcestershire omvat, maar waarvan het grootste in Gloucestershire ligt.

Pittoreske dorpjes

Wat de Cotswolds zo aantrekkelijk maakt zijn de pittoreske dorpjes als Chipping Campden en Broadway die verstopt liggen in dit glooiend heuvelland van midden Engeland. Je kunt hier heerlijke relaxte wandelingen maken naar een van de vele schitterende landhuizen en tuinen, zoals Batsford Arboretum, Mill Dene Garden, Hidcote Manor Garden en Snowshill. Sommige van deze landhuizen en tuinen zijn particulier eigendom, maar andere worden met evenveel liefde beheerd door de National Trust. En wat is er nu lekkerder dan na zo'n bezoek heerlijk na te genieten met een traditionele English Tea, om vervolgens daarna de dag af te sluiten met een maaltijd in de Pub. De Cotswolds zijn dan ook het toppunt van ’Englishness’.

Bron van de Theems

De voor de Engelsen zo belangrijke rivier de Theems bijvoorbeeld vindt ook zijn oorsprong in het gebied. Hij ontspringt nabij het dorpje Kemble op vier kilometer van Cirencester, de grootste stad van Cotswold, de naam van een in 1974 nieuw gevormd bestuurlijk district in Gloucestershire. De heuvelrug vormt de natuurlijke waterscheiding met een andere belangrijke Britse rivier de Severn.

In de streek zijn sinds eeuwen steengroeven aangeboord en blootgelegd. Zo zijn er voor de bouw van de St. Pauls Cathedral in London stenen uit een groeve in Taynton gebruikt. De landschappelijke architectuur van veel dorpen en stadjes is typisch, vooral vanwege de gebruikte leisteen voor muren en daken.

Shire uit de 10e eeuw

Gloucestershire zou als een shire in de 10e eeuw zijn ontstaan. De naam wordt namelijk al genoemd in de Saxon Chronicle uit 1016. De naam Cotswolds of Cotteswold is ouder. Stow-on-the-Wold is waarschijnlijk niet alleen de oudste plaats in de Cotswolds, maar door zijn ligging op 244 meter hoogte waarschijnlijk ook de hoogstgelegen. Het stadje ligt op een heuvel in Gloucestershire, waar op Cley Hill de overblijfselen van een fort en een nederzetting uit de IJzertijd zijn gevonden.

De Britse koning Edward IV gaf Stow in 1476 het recht om twee jaarmarkten te houden, en wel op 12 mei en 24 oktober. De stad ligt op het knooppunt van acht wegen en was eeuwenlang een belangrijk centrum voor de wol- en schapenmarkt. Inmiddels is de plaats nu vooral bekend vanwege de ruim zeventig antiekwinkels die er te vinden zijn. De herberg Royalist in Stow noemt zichzelf "England's oldest inn". De houten balken zijn ongeveer 1000 jaar oud.

Antiekwinkels

Ook Burford in Oxfordshire staat bekend vanwege zijn vele antiekwinkels. Ook de oudste apotheek van Engeland is hier gevestigd: Reavley's in High Street opende namelijk al op 16 juli 1734 zijn deuren. Vanaf de heuvel loopt de High Street steil af naar een middeleeuwse brug over de Windrush rivier. Het plaatsje wordt ook wel de gateway to the Cotswolds, de poort naar het hart van Engeland genoemd.

William Shakespeare

In feite is er zoveel te zien en te doen in de Cotswolds dat woorden eigenlijk te kort schieten om dat allemaal te beschrijven. Al willen we nog wel even kwijt dat ook de grote Britse schrijver William Shakespeare geboren en getogen is in deze streek. Hij werd in april 1564 in het plaatsje Stratford-upon-Avon geboren. Zijn voormalige geboortehuis in Henley Street is dan ook "the most famous and most visited literary landmark in Britain", het meest bekende en meest bezochte literaire monument in het land.

De streek is nauwelijks in woorden te vangen, vandaar een collage aan foto's uit het gebied, die laten zien dat het beslist de moeite waard is om hier een weekje door te brengen...Belangrijke informatie biedt de speciale website van het toeristenbureau van de streek.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Zuidwest-Engeland

Mooiste stranden van Europa

Voor parelwitte stranden, een azuurblauwe zee en indrukwekkende rotspartijen hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld te vliegen. Op deze stranden in Europa is het bijzonder goed toeven.

Mooie camperroutes

Mooie routes om per camper te verkennen. Doe er uw voordeel mee!

Ecotripper

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om ook op vakantie rekening te houden met het milieu. Drie rustgevende plekken waar je ‘groen’ kunt logeren.

Lees alle 8 reisreportages
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%