Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

In het spoor van Sissi op Corfu

15 AUG 2012

GEEN - Corfu is als vakantiebestemming een echte aanrader, het Griekse vakantie-eiland heeft zowel strandgasten, natuurliefhebbers, watersporters als liefhebbers van leuke plaatsjes veel te bieden. Wat veel mensen echter niet weten is dat je er zelfs in de voetsporen van Sissi, de beroemde Oostenrijkse keizerin Elizabeth, kunt treden.

Corfu

  Sissi liet hier op Corfu een paar kilometer ten zuiden van Kérkyra (Corfu-stad), aan de oostkust van het eiland, een klein paleis als zomerverblijf bouwen.

Ze noemde het paleis het Achílleion naar Achilles de mooie en sterke held uit de Trojaanse oorlog.

  Het paleis ligt in de heuvels, verscholen tussen de bomen, bij het dorpje Gastoúri. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over een groot deel van het groene eiland en de Ionische zee.

 

Sissi, die vaak neerslachtig en ongelukkig was, liet het paleis er als zomerverblijf in 1890 zelf bouwen. Ze gaf de Italiaanse architecten Raffaele Caritto en Antonia Landi opdracht voor het ontwerp van het neoclassicistische gebouw.

 

Kosten nog moeite werden gespaard bij de bouw en de aanleg van de tuinen van het zomerpaleis dat geheel is opgetrokken uit wit Carrara-marmer. Keizerin Elizabeth stak ook haar voorliefde voor de Griekse mythologie niet onder stoelen of banken, zo werd de Duitse beeldhouwer Ernst Herter gevraagd om de tuinen en terrassen vol te zetten met beelden van beroemde figuren uit de Griekse mythologie en filosofie. Daarnaast wer uiteraard ook een plekje ingeruimd voor beeltenissen van twee andere favorieten van de keizerin: Lord Byron en Shakespeare.

 

De keizerin liet verder enorme hoeveelheden palmen en andere tropische planten aanvoeren om de parkachtige tuinen compleet te maken. Logischerwijs is de centrale figuur in de tuin Achilles, niet voor niets de naamgever van het buitenverblijf.

  Naast Sissi's zomerpaleis is er natuurlijk veel meer te zien en te doen op Corfu, dat ver voor de komst van de keizerin een tijdje in handen was van de Venetianen. Zij waren het die tijdens hun hegemonie allemaal kleine kronkelweggetjes kris-kras over het eiland aanlegden. Dat maakt dat je vrijwel overal op het eiland kunt komen, al moet je daarbij wel geen haast hebben, maar dat laatste is ook nergens voor nodig. Een heerlijk prachtig bochtig stuk weg is bijvoorbeeld de weg naar het hoogste punt van het eiland Pantokrator.

 

Aanraders om te bezoeken zijn verder: het waterpark Aqualand bij Agios Ioannis, het al eerder genoemde hoogste punt Pantokrator (met van binnen prachtig beschilderd Orthodox kloostertje), het stadje Kassiopi, de rotskloof in zee bij Sidari, het schiereilandje Kanoni onder Corfu-stad (Kerkyra) met een prachtig wit kloostertje op het water, het schiereilandje Kommeno.

 

 

Ondanks de drukte zomers zijn er ook nog veel leuke authentieke dorpjes te vinden op het vakantie-eiland, die een bezoek meer dan waard zijn, zoals: Argirades, Sinadares (met klein folkloremuseum), Doukades, Pelekas, Lakones, Kendroma en Nimfes.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Corfu

Griekse eilanden steeds populairder

Griekenland mag dan wel op financieel gebied in zwaar weer zitten, op toeristisch vlak gaat het boven verwachting goed. Volgens cijfers van boekingswebsite Hotels.com neemt de populariteit van het land sterk toe onder Europese vakantiegangers.

In het spoor van Sissi op Corfu

Corfu is als vakantiebestemming een echte aanrader, het Griekse vakantie-eiland heeft zowel strandgasten, natuurliefhebbers, watersporters als liefhebbers van leuke plaatsjes veel te bieden. Wat veel mensen echter niet weten is dat je er zelfs in de voetsporen van Sissi, de...

Zes tips voor een prima gezinsvakantie

Zijn de plannen voor de zomervakantie nog niet rond, en heb je nog niets geboekt? Dan hebben we hier een zestal tips voor een prima gezinsvakantie.

Lees alle 4 reisreportages
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.62
+ / - -0.03%