Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Sotsji
Sotsji
Foto: De Telegraaf

Sotsji: Las Vegas aan de Zwarte Zee

04 FEB 2014 Paul Eldering

GEEN - Als we aanvliegen op de gloednieuwe luchthaven van de subtropische badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee, zien we rechts het olympisch park al liggen, direct aan de kust. Ja hoor, daar is ook de futuristisch verlichte schaatsarena, waar onze Nederlandse sporthelden van 7 tot 23 februari tijdens de Olympische Winterspelen hopelijk weer gaan grossieren in medailles.

Rusland

Eigenlijk landen we bij het plaatsje Adler, op zo’n vijftig kilometer van het vroegere Sovjet-kuuroord Sotsji en vlak bij de grens met Abchazië, de afvallige Georgische provincie. In de verte rijzen de meer dan 3000 meter hoge besneeuwde toppen van het Kaukasusgebergte op, waar tijdens de Winterspelen de skiwedstrijden zullen plaatsvinden.

Tussen Sotsji, Adler en wintersportresort Krasnaja Poljana is een nieuwe spoorverbinding aangelegd met grote, moderne stations, die net als het olympisch dorp, vliegveld, cruisehaven, hotels en stadscentrum streng zijn beveiligd. Door de detectiepoortjes en controles, treinkaartje kopen en in nog geen uur ben je in alle stadions en op de pistes. Je krijgt alleen met een bezoekerspas toegang.

Bijtanken

Voor de bezienswaardigheden, Russische cultuur en uitgaansgelegenheden kun je beter in Sotsji zelf blijven. Ook homo’s zijn welkom in de gaybars, waaronder de beruchte Cabaret Mayak, want het tolerante Sotsji is voor hen altijd een vrijplaats geweest. Stripclubs als Body Body, disco’s en ’dans-restaurants’ met livemuziek zijn er voor alle smaken.

Dankzij het heerlijke klimaat wordt deze kust ook wel de Zwarte Zee Rivièra genoemd. Hier kunnen de Russen zich in de zomervakantie aan de kiezelstranden uitleven en ’s winters skiën. Populair zijn ook de weekendjes om even bij te tanken of bergwandelingen te maken. Het zonzekere seizoen strekt zich in Sotsji uit naar voor- en najaar.

„En hopelijk komen na de Spelen ook Europese toeristen massaal hier naartoe, anders vreest de lokale bevolking dat zich een drama gaat voltrekken met leegstand, werkloosheid en verpaupering. Zeker nu steeds meer Russen naar Turkije en andere voordelige vakantiebestemmingen aan de Middellandse en Rode Zee trekken”, zegt Sotsji-gids Sergey.

Opgepimpt

Alleen al voor de olympische droom werd in deze regio naar schatting meer dan 30 miljard euro geïnvesteerd. Naast het spoor, vliegveld en haven in snelwegen en krachtcentrales, een vijftigtal luxe hotels, attractiepark, Formule 1-circuit, en meer. Sotsji is opgepimpt en klaar om miljoenen extra toeristen te trekken.

Maar dan moeten er volgens Sergey wel rechtstreekse vluchten uit Europese steden naar Sotsji worden opgetuigd, die betaalbaar zijn. „Daar ontbreekt het nu aan. De omweg via Moskou is te lang en te duur. Weliswaar bieden Corendon en Transavia tijdens de Spelen een luchtbrug vanaf Schiphol, maar wij zitten te wachten op blijvende vliegverbindingen, zoals Turkish Airlines uit Istanbul heeft."

Waarom zouden Europeanen in Sotsji op vakantie gaan? Het moet even mondain worden als Cannes, maar goedkoper als de prijzen na de Spelen zakken. Er zijn plannen om hier het Las Vegas van de Zwarte Zee te stichten. Het olympisch park heeft genoeg plaats voor casino’s, gokpaleizen, entertainment en congressen. Het pretpark kan uitgroeien tot Russisch Disneyland. Ook de racebaan biedt toeristen vertier, opperen diverse hoteliers. Strand en bergen liggen om de hoek.

Veilig en gemoedelijk

De Kaukasus is een even schitterend als onrustig gebied aan de Russische zuidgrens ten oosten van Turkije. Maar in het relaxte Sotsji lijkt er geen sprake van angst voor terreur en opstand. „Het is veilig en gemoedelijk. En niet alleen tijdens de Spelen. „Geen enkel probleem om ’s avonds laat in mijn eentje over straat te gaan”, vertelt een Franse restauranthouder op de levendige boulevard vol eet-, drink- en schiettenten en terrassen in alle prijsklassen.

Daar is een plein ingericht voor olympische supporters compleet met groot beeldscherm en souvenirs. De vergrote cruisehaven komt uit op deze boulevard. Daar liggen in februari tal van cruiseschepen die dienst doen als aanvullende accommodatie voor bezoekers. Ook Corendon brengt er Nederlandse schaatsfans onder. Ze lopen in twintig minuten naar het treinstation, over de autovrij gemaakte hoofdstraat waar grote merkwinkels elkaar de loef afsteken.

Verstaanbaar

Maar bovenal is de sfeer in Sotsji onmiskenbaar Russisch met een exotisch sausje. Statige klassieke gebouwen, Sovjet-flats, orthodoxe kerken, sanatoria, parken en historische monumenten tussen palmen en donker getinte mensen. Met leuke excursies naar de ruige natuur, watervallen, zwavelbaden, theeplantages en dorpsmarkten.

Een paar Russische woorden zijn wel meegenomen om je verstaanbaar te maken.

Engels is in Sotsji nu eenmaal niet de meest gangbare voertaal. Maar met een beetje gebaren en universeel gebrabbel kom je als toerist een heel eind…

Reiswijzer Sotsji

De vliegtijd van Schiphol naar Sotsji is vier uur. Tijdens de Winterspelen bieden Corendon en Transavia een vijftiental rechtstreekse vluchten. KLM en Aeroflot vliegen van Amsterdam via Moskou naar Sotsji en Turkish Airlines via Istanbul.

Reisorganisatie Corendon heeft in februari drie- tot vijfdaagse verblijfsarrangementen op een cruiseschip vanaf 499 euro. Mogelijk dat in de zomer ook Sotsji-reizen zijn te boeken. Sportreizenspecialist ATPI verkoopt als officiële olympisch agent kaarten voor de Spelen.

Voor Rusland is een visum nodig, dat ruim op tijd aangevraagd dient te worden op het consulaat in Den Haag, inclusief Russische ’uitnodiging’ en verklaring van de zorgverzekeraar. Nederlandse visumbureaus kunnen hierbij goed assisteren.

Van kuuroord tot badplaats

Sotsji heeft lange, warme zomers en milde winters. Het zeewater is van mei tot oktober aangenaam. In het begin van de 20e eeuw verschenen de eerste zomerhuisjes en villa’s. Vooral de adel en welgestelde industriëlen kwamen erop af. Ook Stalin had er een ‘datsja’ die nog te bezoeken is. De gezonde zee- en berglucht met geneeskrachtige bronnen van mineralen in de bodem maakte van Sotsji al gauw een kuuroord voor de rijken met mooie rusthuizen tussen het groen. De eerste vakantiehotels lieten niet lang op zich wachten. In de Sovjetperiode werden ook partijbonzen en later arbeiders naar Sotsji gestuurd om aan te sterken of plezier te maken als beloning voor het harde werken. Nu is Sotsji vooral een populaire badplaats voor de Russen, die 90 procent van de toeristen uitmaken. Het aantal Euro8peanen moet flink toenemen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Rusland

Bijzondere tradities en rituelen

Op vakantie krijg je vaak te maken met tradities, rituelen en gebruiken. Tip: lees je van tevoren een beetje in. Zo hoef je in Rusland niet aan te komen met gele bloemen en wordt binnenshuis fluiten al helemaal niet gewaardeerd…

Het tweede leven van Moskou

Vergeet het Kremlin, het Rode Plein en het Leninmausoleum. Ga naar het andere Moskou. Waar tussen de rode bakstenen voormalige fabrieken zijn omgetoverd tot hippe plekken om te werken, te winkelen en uit te gaan.

Indrukwekkende skylines

Een skyline is één van de beelden die de reiziger het langst onthoudt. Een paar zijn erg bekend, maar dat betekent niet dat dit ook de mooiste zijn. De Reiskrant koos er vijf uit die je niet snel zult vergeten.

Lees alle 19 reisreportages
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.38
+ / - -0.08%