Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Fietsend door de hectische hoofdstad

De andere kant van Belgrado

23 SEP 2011 Lies Kombrink

GEEN - Wat doet een fietsende Hollander in een stad als Belgrado, waar de tweewieler even zeldzaam is als de Dacia in Amsterdam? Juist: een bedrijfje oprichten dat fietstochten begeleidt. Ralph van der Zijden startte op 1 mei met ‘iBikeBelgrade’ en verzorgt sindsdien met behulp van lokale gidsen rondleidingen per fiets. Tot grote verbazing van de inwoners van de hoofdstad. „Ze vinden me een beetje gek.”

Belgrado

Om de vijf minuten rinkelt zijn telefoon. „Mijn adviseur”, verontschuldigt Ralph zich, „hij helpt me de boel te registreren. Deze móet ik even opnemen…” Het oprichten van een eigen bedrijfje in Belgrado is dan ook even chaotisch als het verkeer in de hoofdstad.

Geen bezoeker kan zich aan de indruk onttrekken dat fietsen gelijkstaat aan pure kamikaze. „Niet geheel onterecht”, lacht Ralph, „in het centrum is het riskant, het is net een computergame. Maar daarbuiten, langs de rivieren, prachtig!”


Bijzondere onbekende

Belgrado ligt in Centraal-Servië, op de plek waar de Donau en de Sava elkaar kruisen. De ruim anderhalf miljoen inwoners tellende metropool raakt steeds meer in zwang bij toeristen. Het negatieve, door conflicten bezoedelde imago heeft plaatsgemaakt voor dat van ’de bijzondere onbekende’.

Stedentrippers maken dankbaar gebruik van nieuwe vliegverbindingen met West-Europa om in het goedkope Servische uitgaansleven te duiken, de St Sava te bewonderen of musea te bezoeken. „Maar de stad heb je pas echt gezien, als je verder kijkt dan dat”, vertelt Ralph, die al tijdens zijn studies Internationale Betrekkingen en Sociologie verknocht raakte aan de Balkan.


Fraai fietspad

En waaier van zonnestralen ontsnapt net door het grijze wolkendek als we op de pedalen stappen. De in kaki polo en afritsbroek gestoken gids Misa Kapetanovic heeft er zin in. „We hebben zo’n dertig kilometer voor de boeg. Geef gerust een gil als je ergens wilt stoppen of we te snel gaan.”

Snelheid blijkt echter wel het laatste om je druk over te maken: midden op het fietspad lopende voorbijgangers en joggers maken het opvoeren van het tempo vrijwel onmogelijk. Een probleem vormt het echter geenszins. Op ons gemakje trappen we langs de oever van de Sava, waar zich plotseling een fraai fietspad ontvouwt. Bovenop de heuvel in het naastgelegen Kalemegdan Park lijkt ’de overwinnaar’ ons uit te zwaaien.

Bij het in het oog springende beeld, dat herinnert aan de Servische overwinningen op het Ottomaanse rijk, heb je een prachtig uitzicht over de stad. „Eigenlijk had hij ergens anders moeten staan. Omdat zijn edele delen niet geschikt zouden zijn voor de ogen van het winkelend publiek, werd hij uit het centrum verwijderd”, vertelt Misa.

De student Spaans is van het begin af aan betrokken geweest bij het fietsproject. „Voordat mijn opa stierf, kocht hij drie fietsen voor me, op de groei. Ik ben hem daar nog steeds dankbaar voor.”


Vergane glorie

Via de Brankov brug bereiken we de linkeroever van de Donau, waar de sporen van het onrustige verleden nog zichtbaar aanwezig zijn. Uit kapotgeslagen neonletters, die ooit de entree van het vermaarde sterrenverblijf hotel Jugoslavija sierden, groeien lange grassprieten.

Tijdens de regeerperiode van Tito logeerden hier internationale beroemdheden als Tina Turner, Neil Armstrong en Jimmy Carter. „In 1999 werd het hotel geraakt tijdens de NAVO bombardementen. Sindsdien is het veranderd in een spookhotel”, weet Misa.

Hotel Jugoslavija is één van de vele representanten van de weinig verfijnde bouwstijl die in de jaren zestig en zeventig hoogtij vierde. Zo passeren we even later de Genex Tower, een in 1980 geconstrueerde wolkenkrabber. De twee torens, die verbonden zijn door een brug, moesten hét visitekaartje van de stad vormen.

„De meeste mensen vinden het nu een lelijke kolos, maar hij is dan ook in de stijl van het brutalisme gebouwd”, grapt Misa. „Tijdens de bombardementen in 1999 moesten bewoners vaak hun eigen water omhoog dragen.”


Taxi

Afwisselend genieten we van de ‘mooie lelijkheid’ van Novi Beograd, de vergezichten langs de rivier en de gemoedelijke bedrijvigheid in de wijk Zemun. Oude mannen drinken er biertjes aan de glinsterende waterkant. Een meisje met een grote roze ballon achter haar driewieler vraagt om hun aandacht. Hier zijn nauwelijks toeristen te bekennen.

„Ik wil bezoekers de andere kant van Belgrado laten zien”, had Ralph eerder die middag verteld. De fiets blijkt daarvoor een prima middel. Zonder kleerscheuren genieten we in de namiddag nog even na aan de voeten van de overwinnaar; klaar om af te reizen naar één van de muziekboten beneden. Met de taxi weliswaar. Zó gek zijn we nou ook weer niet...iBikeBelgrade

Related content Een fietstocht met één van de lokale gidsen van iBikeBelgrade duurt zo’n vier uur en kost vijftien euro per persoon. Daar zit een fiets, drankje en overtocht per pont bij inbegrepen.

De dagelijkse, reguliere tochten, starten elke werkdag om 14.00 en vinden plaats van 1 mei tot 1 oktober. Buiten die data kunt u een tocht boeken door te mailen naar info@ibikebelgrade.com. Meer info op www.ibikebelgrade.com .Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Belgrado

De schoonheid van Servië

Het is het land van de ongerepte natuur, het kleinschalige ecotoerisme en de gemeende gastvrijheid. Waar je met een gerust hart verdwaalt in de dichte naaldbossen van het Taragebergte, verse vis eet aan de oevers van de Donau en een slaapplek vindt bij een vriendelijke...

De andere kant van Belgrado

Wat doet een fietsende Hollander in een stad als Belgrado, waar de tweewieler even zeldzaam is als de Dacia in Amsterdam? Juist: een bedrijfje oprichten dat fietstochten begeleidt. Ralph van der Zijden startte op 1 mei met ‘iBikeBelgrade’ en verzorgt sindsdien met behulp van...

Vijf alternatieve stedentrips in Europa

Wil je er een paar dagen tussenuit voor een leuke stedentrip, maar mag het weleens wat anders zijn dan Rome, Parijs of Londen? Overweeg dan eens de volgende, wat minder bekende bestemmingen.

Lees alle 5 reisreportages
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%