Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Geocaching: ,Digitaal spoorzoeken

GPS-wandelen in de Ardennen

08 MEI 2010 Martijn Koolhoven

ENGREUX - Wandelen met kinderen wordt met ’geocaching’ (zie kadertje) voor de kids bijna het spelen van een computerspelletje. Het grote verschil is echter dat ze nu wél lekker buiten zijn en met hun ouders van de vrije natuur kunnen genieten. En het wandelen gaat, zo is onze ervaring, twee keer zo snel als u gewend bent. Want schatzoeken, dat klinkt altijd goed om de pas er bij de kinderen in te houden…

Geocaching vindt zijn oorsprong bij de scouting, toen avontuurlijke padvinders schatten voor elkaar begonnen te verbergen die je vervolgens met behulp van gps weer moest terugvinden.

En het maakt een stormachtige groei door: nadat iedereen gewend was aan zijn TomTom in de auto, zijn er tegenwoordig hele legioenen hardlopers, wielrijders én wandelaars die niet zonder een gps-ontvanger waarmee ze hun exacte locatie kunnen bepalen en bestemming kunnen vinden, de deur uitgaan.


GPS

Samen met onze kinderen (van elf en dertien jaar oud) namen we de proef op de som en reisden af naar het prachtige dorpje Engreux in de Belgische Ardennen voor een geocachingweekeinde.

Moet vermeld: wij zijn volledige gps-leken die nooit verder zijn gekomen dan de bediening van een autonavigatie. Maar ook voor ons gps-amateurs bleek het geocaching redelijk simpel.

Simpel gezegd komt gps-wandelen erop neer dat je van coördinaat naar coördinaat wandelt om vervolgens te eindigen bij de ’schat’ die door de organisatie is verstopt.

Zie het als een beloning voor de kids voor de geleverde prestatie. Je gps-apparaat weet waar je bent en geeft, als je de coördinaten invoert van de plek waar je naartoe wilt, met een pijl de richting aan waarnaar je je moet bewegen.


Vertrek

Vertrekpunt: het groepsverblijf. Vervolgens voer je de eerste coördinaat in van de eerste plek die je moet bezoeken. Daar aangekomen wacht een opdracht.

Bijvoorbeeld: ’Neem het huisnummer van de kroeg en trek hier 64 vanaf. Het antwoord is A’. De antwoorden van tien opdrachten (telkens op weer een nieuw coördinaat) vormen samen de plek waar de schat kan worden gevonden.

Die schat kan bestaan uit bijvoorbeeld een trommel met snoepjes of koekjes, dezelfde ochtend verborgen… Let wel: bij geocoaching is het normaal gesproken niet gewenst om etenswaren te verstoppen.

Bij gps-wandelen is het weer een ander verhaal en hoeven ’dagverse’ schatten niet te worden teruggelegd, zoals bij geocaching (zie kader).

Opdracht twee, waarvan het antwoord verscholen lag achter de muur van een oude begraafplaats, luidde bijvoorbeeld: ’Zoek de leeftijd van Jean-Luc Gaspar en tel de beide getallen bij elkaar op zodat je één getal krijgt. Dit getal is B’.

Vervolgens vervolg je je tocht naar het volgende coördinaat (wel even invoeren in je gps-ontvanger natuurlijk…) waar je de volgende vraag moet beantwoorden om weer een getal van je uiteindelijke coördinaat te vinden.

Na het vinden van de tien getallen, voer je deze cijfers in je gps-ontvanger in en kun je op zoek gaan naar je schat.

De bedoeling is dat je de richting volgt die je gps-pijl je wijst.


Tips

Maar zo simpel is het niet: niet overal kun je lopen (helling, dicht bos, rivier). Je volgt zo veel mogelijk de paden in de juiste richting en je slaat bijvoorbeeld linksaf als je gps-ontvanger nadrukkelijk naar links wijst.

Aldus probeer je de juiste richting te vinden. Tip: loop eerst tien meter voordat je gps-ontvanger je positie kan bepalen. Een gps-ontvanger is géén kompas waarvan de pijl permanent naar het noorden wijst!

Je moet minimaal tien passen zetten, vóórdat je gps-ontvanger kan bepalen wáár je je bevindt. Blijf wandelen dus, want als je stilstaat, anders raakt je gps-ontvanger van slag.

De kinderen vonden het een heel avontuur, het is spannend, afwisselend, je weet niet waar je uitkomt en waar je naartoe gaat. Er komt techniek bij kijken omdat telkens weer nieuwe coördinaten in de gps-ontvanger moeten worden ingevoerd.

En, zo is onze ervaring, de kinderen wandelen gemiddeld twee keer zo hard als normaal, geprikkeld door de speurtocht naar de volgende plek.

Onderweg is er natuurlijk alle ruimte om halt te houden of een terras op te zoeken als je in de buurt van een dorp komt. Overigens kregen we voor alle zekerheid ook een kaart van het gebied mee en het 06-nummer van de organisatoren voor het geval je het gps-spoor echt bijster raakt.Wat is geocaching?

Geocaching is een avontuurlijk spel voor gps-gebruikers. Deelnemen met schatzoeken, op z’n Engels ’cache hunt’, is spannend en een heel andere manier van wandelen door de vrije natuur.

Het basisidee is dat personen en organisaties/verenigingen (denk hierbij aan bijv. scouting) schatten verstoppen over de hele wereld en de locaties hiervan delen door op internet hun exacte positie te melden.

Andere gps-gebruikers benutten deze coördinaten om ze te vinden. Is de schat eenmaal gevonden, dan geeft deze z’n geheimen prijs. Aan de vinder wordt vervolgens gevraagd iets uit de schat mee te nemen en hiervoor in de plaats weer iets achter te laten. Meer informatie:

www.geocaching.nl en www.geocaching.comWat is een gps-ontvanger?

Een gps-ontvanger (ook wel kortweg gps genoemd) is een elektronisch apparaat dat jouw exacte positie op aarde kan weergeven.

Coördinaten worden uitgedrukt in lengtegraden en breedtegraden. Je kunt de gps gebruiken om van punt A naar B te navigeren.

Je hoeft niet alle ins en outs van de gps te kennen om het spel ’geocaching’ te spelen.

Alles wat je moet doen, is het invoeren van een zogenaamd ’Waypoint’, oftewel de coördinaten van de nieuwe cache in de gps zetten. Dit is de plaats van de cache in het ’veld’.Reiswijzer

Op het internet valt heel veel te lezen over geocaching en ook aanbieders van speciale reizen. Wij reisden met SNP, die een ’geocachingweekend’ in de Ardennen organiseerde.

Het is een zogenaamd outdoorschoolweekend waar men kennismaakt met het avontuurlijke spel voor gps-gebruikers. Leer omgaan met de gps en ontdek hoe leuk en avontuurlijk geocaching is voor het hele gezin.

Een Travelkids Geocaching-weekend: aankomst vrijdagavond na 19.00 uur tot zondagmiddag 15.00 uur.

Voor het Travelkids-programma gaat de reisorganisator in de zomer ook aanbieden op diverse locaties in Frankrijk, Italië en Zwitserland. Het aantal bestemmingen kan zich later nog uitbreiden.

Voor meer informatie zie www.snp.nl/gezinsvakanties.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.4 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%