Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Visitnorway.com

Noorse Fjorden; stil en ruim

10 DEC 2012 Lieke Jongbloed

GEEN - Net bijgekomen van een zeer drukke hoogseizoen vakantieweek in de Oostenrijkse Alpen, valt in het skigebied van Myrkdalen in Fjord Noorwegen meteen één ding op: het is er stil, doodstil. Misschien is dat de reden dat de eerste nacht slapen in een prachtig ingerichte houten cabin bovenop een met bijna vier meter poedersneeuw bedekte berg ietwat wennen is.

Noorwegen

Geen galm van Nederlandstalige krakers uit een après skibar of het gebral van dronken landgenoten op de terugweg naar hun hotel. Nee, hier draait alles om de natuur in diepe winterslaap. Daags na de nachtrust is het ook op de piste opvallend rustig; ultieme condities voor de skiërs en langlaufers die duidelijk komen voor maar een doel: meters maken!

Als het aan Per Berge, ontwikkelaar van dit gloednieuwe skiresort op 25 minuten rijden van Voss in het Fjordengebied van Noorwegen ligt, komt daar de komende jaren wel wat verandering in. Niet dat hij zit te wachten op hossende Hollanders, maar zeker is dat de Noren graag hun sneeuwzekere pistes willen delen met de rest van de wereld. „Het is hier vanaf eind november tot begin mei sneeuwzeker.

Foto: Visitnorway.com

Off piste skiën

Daarnaast hebben we alle mogelijkheden om op een veilige manier off piste te skiën”, vertelt Per die zomers waakt over een flinke kudde schapen, maar in de winter dag en nacht bezig is met zijn skiresort. Het gebied Voss Fjellandsby in Myrkdalen ziet graag families met kinderen komen en bouwt daarom flink aan de voorzieningen.

Speciale liften voor de kleintjes bijvoorbeeld. Voor de Noorse kinderen is dit als leren fietsen voor die van ons. Per Berge: „Bij ons geldt het motto, als je kunt lopen kun je ook langlaufen. Dit leren ze dus vanaf 1,5 jaar en dan is de overstap naar de alpineski snel gemaakt.” Het beeld van een gelukkig gezinnetje met twee ouders op de lange latten, een kind er naast en eentje dik ingepakt in een speciale wiegslee erachter komt daar dan ook veelvuldig voor.

Dat het gezinsleven op nummer één staat voor de Noren is ook op de pistes meer dan duidelijk. De hoeveelheid ouders die op een gewone doordeweekse dag in de weer zijn met hun kroost is opvallend.

Dit valt voor een groot deel te verklaren, zo blijkt bij navraag, uit het zwangerschapsverlof dat een jaar duurt voor moeders en enkele maanden voor vaders. Daarnaast is het ook nog zo dat de ouders zo vroeg mogelijk, vaak al voor 7 uur, beginnen met werken zodat de middagen voor het gezin zijn. In de weekeinde verplaatst het hele gezin zich vervolgens naar de bergen.

Myrkdalen

In Myrkdalen staan er sinds twee jaar tientallen huisjes, ingericht voor families, tegen de berg. „Ski in, ski out. Als mensen hier komen kunnen ze de auto laten staan en is alles per ski te bereiken”, vertelt Berge. Voor de Noren, die goed in de slappe was zitten, is het bezitten van een cabin als tweede huis volstrekt normaal en in het weekeinde stromen de sportieve Scandinaviërs dan ook toe.

Maar gedurende de week resten volstrekt lege pistes en is wachten voor een skilift, zelfs al zijn het niet de meest moderne en supersnelle, iets dat niet bestaat. Zoveel mogelijk op de lange latten is dan ook het motto en hoeveel meters is aan het einde van de dag te controleren door de liftpas in een speciale automaat te stoppen. Hier rolt dan een geprint schema uit met een zo exact mogelijke berekening van het aantal genomen liften en daaruit voortvloeiende kilometers.

Toeristen moeten er overigens wel rekening mee houden dat met name in december en januari het donker al vroeg zijn intrede maakt. Voss Fjellandsby kent momenteel naast een voor de kinderen gemaakt ’magic carpet’, een expressstoeltjeslift en drie sleepliften. Hiermee zijn 15 pistes te bedwingen. Voor de experts, die er niet vies van zijn om af en toe zelf een stukje omhoog te lopen, ligt er een waar walhalla voor off piste in dit gebied,  met de hoogste lift tot 1060 meter, maar de hoogste top op 1385.

Foto: Visitnorway.com

Echt voor de sport

Ook voor snowboarders en freestyle skiërs, waar ze in Noorwegen dol op zijn, tal van mogelijkheden. Een funpark met veel jumps trekken vele waaghalzen. Hier worden dan ook regelmatig kampioenschappen georganiseerd op wereldbekerniveau. De Nederlandse snowboardkampioen Pim Stigter kan zijn geluk hier dan ook niet op. „Er is niet echt een wilde après-ski.

Waarschijnlijk ook omdat de prijs van drank vrij hoog is. Als je hierheen komt, is het echt voor de sport”, overpeinst Stigter. „Je kunt het zien als een absoluut free ride-walhalla. De bergen zijn relatief laag maar wel met meters sneeuw en je mag overal buiten de piste.”

De Nederlander die vanwege zijn sport ongeveer alle wintersportplaatsen wel heeft gezien is zelfs een beetje verliefd geworden op het land. „De mensen zijn superactief en op zoek naar een adrenalinekick. Dat staat me wel aan. En dan ’s avonds lekker bijkomen voor een haardvuurtje in je blokhut.

Uitblinken

”In Voss zelf zijn ze maar wat trots op alle kampioenen die in diverse takken van wintersport zijn voortgebracht. Iedere etalage, in het kleine winkelcentrum achter de kerk, toont een rij aan Olympische medailles en grote posters van de helden. „We hebben in de afgelopen jaren zeker 90 kampioenen gehad. Niet alleen veel in afdaling, slalom en freestyle maar ook in langlaufen blinken we hier uit”, glundert Erik Østli, verantwoordelijk voor de promotie van het hele gebied rond Voss.

Zelf ook niet onverdienstelijk in de sneeuw, skiet hij al pratend voornamelijk achteruit om zoveel mogelijk over het gebied te vertellen. Voor Voss Resort, dat over de weg maar vanuit het stadje zelf ook per gondel bereikbaar is, zijn ook grootse plannen.

Naast de al bestaande huisjes is er landbouwgrond aangekocht van lokale boeren om daar de komende twee jaar vakantiehuizen te bouwen. Ook komt er een nieuwe grotere gondel vanuit Voss naar boven. Een flinke aanschaf van 150 miljoen euro, maar broodnodig voor de groei, weten ze daar.

Reiswijzer

De KLM biedt rechtstreekse vluchten naar Bergen. Maar ook via SAS is Bergen met een tussenstop te bereiken. Vanuit daar zou je met een huurauto ongeveer 1,5 uur doen over de 90 kilometer naar de skigebieden van FjordNorway. Een reis die absoluut in daglicht aan te raden is vanwege de prachtige ruige bergen met een overschot aan bevroren watervallen.

De ferru van Fjordline is ook een optie. Vanaf Hirthals in Denemarken vertrekt drie keer per week een ferry naar het Noorse Bergen. De overtocht is met overnachting aan boord en duurt ongeveer 17 uur.

De reis naar Hirthals bestrijkt vanaf Utrecht gemiddeld 12 uur. Voordee: eigen auto en spullen mee. Vanaf dit seizoen vaart de eerste van de twee nieuwe cruiseferry's van Fjordline, MS Stanvangerfjord.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Reportages over Noorwegen

Toeren op de motor

Motorliefhebbers opgelet; deze vijf routes voeren je mee naar de meest prachtige natuurparken, wijngaarden, bossen en fjorden...

Spectaculaire autoroutes

Voor veel reizigers die met de auto op vakantie gaan is de route minstens zo belangrijk als de bestemming. Reiskrant heeft zes roadtrips op een rijtje gezet waarbij je gegarandeerd je ogen uitkijkt.

Lekker cruisen

Cruiseschepen varen naar de mooiste locaties, maar aan wal gaan wordt steeds moeilijker met zo veel vertier aan boord. Vooral op deze schepen is het goed toeven.

Lees alle 54 reisreportages
15.1 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 528.1
+ / - -0.07%