Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: CEBRA architecten

Denen willen grootste overdekte skihal ter wereld

05 DEC 2012

GEEN - Een aantal Deense architecten heeft een heel ambitieus plan voor de grootste overdekte skihal ter wereld gepresenteerd. De enorme "Skidome Denemarken" zou in de nabijheid van de havenstad Randers in het oosten van Jutland moeten verrijzen.

 

Als je naar Denemarken reist denk je daarbij meestal aan de mooie huisjes op het platteland, de prachtige dorpjes en stadjes, de stranden en de eilandjes. Maar een ski vakantie komt waarschijnlijk bij niemand op. Toch zou dat in de toekomst wel eens echt tot de mogelijkheden kunnen behoren en zou je er zelfs mogelijk het hele jaar kunnen skiën, als het aan de initiatiefnemers ligt.

De architecten van het Deense bureau CEBRA hebben een faciliteit van ruim 100.000 vierkante meter bedacht, met zes indoor- en twee outdoor-pistes. De totale lengte van de skihellingen bedraagt 3,02 kilometer. Verder zouden er een freestyle park, een hotel, een restaurant, bars en winkels in het bijzonder spannende ontwerp moet worden ondergebracht.

Foto: CEBRA architecten

Vanuit de lucht ziet de hal er een beetje uit als enorme zes-armige sneeuwvlok! De pistes zijn daarbij ondergebracht in grote bogen die zelfs de nabijgelegen rivier Gudenå overspannen. Het hoogste punt ligt op 110 meter boven de grond, door de hoge bogen ontstaan daarbij afdalingen met verschillende hellingen en van verschillende moeilijkheidsgraden.

Foto: CEBRA architecten

Opvallend is bovendien dat de "Skidome Denemarken" een soort filigrain gevel structuur krijgt en dat je er spectaculaire uitzichten hebt op Randers en het rivierenlandschap. Elke track zal bovendien zijn eigen stoeltjeslift krijgen,. En de drie bogen worden met elkaar verbonden door een lift die de skiërs tussen de verdiepingen transporteert.
 

Foto: CEBRA architecten

Tot nu toe is er slechts een ski-resort in Denemarken te vinden. Namelijk skicentrum Hedeland in Roskilde met een 400 meter baan.
Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste sneeuwkanonnen in deze nieuwe aan het werk kunnen worden gezet.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%