Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Video: Boottest Antaris 55E

Klaar voor toekomst

17 JUN 2017 Epco Ongering

De Fifty5 is een van de succesvolste modellen van de Friese werf Antaris. De kleine variant op de Sixty6 en de Seventy7 is modern gelijnd, geschikt voor snelvaren en stabiel. Het relatief vlakke onderwaterschip maakt de boot ook geschikt voor elektrisch varen. VRIJ testte daarom de Antaris 55E met een inboard elektromotor.

Nu sloepen en tenders met een stekker populairder worden, passen werven steeds vaker bestaande modellen aan voor het fluisterstille varen. Wat houdt mensen tegen om elektrisch te varen? Onbekendheid met de moderne mogelijkheden kan een rol spelen. Zo is de actieradius dankzij de moderne accu’s nauwelijks meer een probleem. Bovendien zijn de motoren stil en absoluut storingsvrij. Maar er is ook nog de prijs. De elektrische Fifty5 met 450 Ah accupakket is bijna €6.000 duurder dan standaardaandrijving met een tweecilinder 12pk diesel. Die meerprijs verdien je met de lagere brandstofkosten nooit terug.

Deze elektrische Fifty5 kost rond de €40.000. Dat is niet goedkoop, maar het is dan ook een buitengewoon goed doorontwikkeld product, met een degelijke constructie, prima afwerking en een hoog comfortniveau.

Kenmerkend voor de Fifty5 is de relatief grote breedte, waardoor de boot heel stabiel is en je binnenin veel ruimte hebt. Er zijn veel opbergplekken onder de banken en onder de opstaptreden. In plaats van een kabelaring rond de boot is de Fifty5 voorzien van een stevige rubberen stootrand.

Deze Antaris is veruit de stilste van de vijf recent geteste elektrotenders. De boot is super simpel te varen en mak als een pasgeboren lammetje. Maar schijn bedriegt. Als je vol gas vaart, haal je met gemak 11 km/u en als je wat rustiger vaart, zo rond de 8 kilometer per uur, kun je dat een volle dag blijven doen.

Cijfer 8,4

Constructie * * * *
Comfort & Ruimte * * * *
Ergonomie * * * *
Afwerking * * * *
Vaareigenschappen * * * *
Prijs / Kwaliteit * * *

Technische Specificaties

Lengte 5,90 m.

Breedte 2,50 m.

Diepgang 0,60 m.

Motorisering va. 12pk diesel of 5kW elektrisch

Prijs va. €33.000 (diesel), €39.000 (el.)

Meer info: Antarisboats.com

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.9 °C
ZZO3
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur