Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Regenboogclub

100 JAAR REGENBOOG

Soms te fel, maar altijd schitterend

30 JUN 2017 Regenboogclub

Er zijn ontelbaar veel mooie verhalen te vertellen over de prestigieuze confrontaties tussen de Hollandse en Friese Regenboog-zeilers. Aan de vooravond van de Kaagweek geven de Regenboogzeilers geschiedenisles.

Als officieel vertrekpunt voor de befaamde ontmoetingen tussen de Friese en Hollandse Regenboog-teams geldt het jaar 1937. In de zomer van dat jaar werd voor de eerste keer gestreden door teams die waren geformeerd door de Koninklijke zeilverenigingen van De Kaag en Sneek.

Holland won in de Kaagweek, die al in 1918 voor de eerste keer werd gehouden. De Friezen waren de sterkste op het Sneekermeer. Omdat de Sneekweek in 1934 voor de eerste keer is gehouden, mag ook dat jaar als startpunt gelden voor de wedstrijden tussen de Hollandse en Friese Regenbogen. In de eerste Sneekweek voeren namens de ‘thuisclub’ mee: Vier Sneker bakkers en een meelhandelaar.

Foto: Regenboogclub

Het was vaak spannend en rondom de wedstrijden met grote regelmaat gezellig. Maar het ging er ook wel eens te fel aan toe. De kruitdampen trokken echter altijd op en als de vrede weer was getekend, was het opnieuw genieten geblazen. ,,Het is en blijft een schitterende vertoning.”

De  voorzitter van KWV De Kaag, Van Hoolwerff, moest in 1939 al zijn diplomatieke vaardigheden aanwenden om Holland-Friesland te ‘redden’. Want reeds in de beginjaren van de teamwedstrijden laaiden de gemoederen soms hoog op. De Friezen leken er na twee races de brui aan te geven omdat er in hun ogen te veel protesten werden ingediend. Door de tegenstanders uiteraard…

Het staken van de strijd zou Van Hoolwerff c.s. gezichtsverlies opleveren; reden waarom de voorzitter zich de blaren op de lippen praatte om de heetgebakerde Friezen te kalmeren. Dat lukte. Holland won, maar in de Sneekweek namen de Friezen revanche. In 1946 werd niet alleen het eerste NK Regenboog gehouden, maar konden ook de teamwedstrijden in ere worden hersteld.

Foto: Regenboogclub

De teamwedstrijden kregen tussen 1980 en 1990 een eenzijdig karakter. Van de 22 ontmoetingen won Holland er liefst 19. De Friezen probeerden van alles om de zaak om te draaien. Het Friese team werd op de Kaag altijd met alle egards ontvangen: Het Friese volkslied werd gezongen! Door alle festiviteiten kreeg het geheel een aparte charme. In café Sport hing een echte Friese sfeer.

In 2003 heeft het voortbestaan van de teamwedstrijden weer op de tocht gestaan. Voor het eerst in de historie werd op Hardzeildag van 2003 een Holland-Friesland voortijdig beëindigd. Het Friese team (dat mede door een gewonnen hoger beroep leidde) weigerde het water op te gaan voor de beslissende drie races. ,,Er zijn hierdoor louter verliezers, maar wij voelden ons als team hiertoe gedwongen’’, sprak Jilko Andringa, teamcaptain van de Friezen.

,,We hebben heel veel moeten praten om de gemoederen weer enigszins tot bedaren te brengen’’, zo keek Frans Sluyters in 2016 op de situatie terug. ,,Ik heb toen wel even gedacht: waar zijn we mee bezig? Hier heb ik geen zin in, ik verkoop de boot. Maar de strijdbijlen zijn begraven en enkele maanden later zijn goede afspraken gemaakt. Sindsdien gaat het prima. Natuurlijk is het soms best fel, maar dat geeft niks. Als er altijd maar respect voor elkaar wordt getoond.’’

Links de 131 van Max Blom, rechts de 20 met John Hofland junior
Links de 131 van Max Blom, rechts de 20 met John Hofland junior
Foto: Regenboogclub

Holland Team captain Frans Sluyters is optimistisch gestemd over de toekomst van het teamzeilen. ,,Het is een mooie oude traditie en we doen ons best om bij de tijd te blijven. Het gaat puur om de tactische vaardigheden en de boothandling. Maar we moeten voortdurend opletten. Het publiek moet het leuk blijven vinden. Maar laat het wel altijd vijf tegen vijf blijven. Vijf Friese Regenbogen tegen vijf Hollandse Regenbogen is en blijft een schitterende vertoning op het water.’’

De Holland Friesland teamwedstrijden zijn dit jaar weer te aanschouwen tijdens de Kaagweek, 13 t/m 16 juli 2017 en tijdens de Sneekweek, 5 t/m 10 Augustus 2017. 2017 Is tevens het jaar dat de Regenboog klasse zelf 100 jaar bestaat en er tal van andere evenementen worden georganiseerd. Bekijk ze HIER.

Foto: Regenboogclub

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur