Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: © ROLEX/Kurt Arrigo

ROLEX FASTNET RACE

Recordaantal Fastnet deelnemers

26 JUL 2017

Op zondag 6 augustus zal een recordaantal deelnemers in Cowes starten voor de 47e Rolex Fastnet Race. Dat offshore racen populair is, blijkt uit het feit dat bijna 400 boten uit 29 landen aan de 605 mijl lange, tweejaarlijkse wedstrijd zullen deelnemen. Ook de zeven boten van de Volvo Ocean Race doen mee.

De kleinste deelnemer dit jaar meet amper 30 voet. De grootste is de Britse Nikata, 115 voet lang. De snelste boten zullen de Multihull's (catamarans en trimarans) zijn. Zij azen op het record, dat met 32 uur en 48 minuten op naam van Banque Populaire V staat. Dit snelheidsrecord werd in 2011 behaald en ook het monohull record stamt uit dat jaar. Abu Dhabi had 42 uur en 39 minuten nodig voor de 605 mijl lange afstand van Cowes, om Fastnet Rock heen, naar Plymouth.

Onder de deelnemers zijn opvallend veel Fransen. Dit jaar zijn er ook teams uit verre landen. Zo doet een Chileens team mee en natuurlijk zijn er de nodige Amerikaanse zeiljachten. In de 92 jarige historie van de race wisten liefst 11 Amerikanen de race te winnen. Ook zijn er boten uit Australie, China, Japan en Rusland. Nederland brengt 25 boten in de strijd. Onder de inschrijvers is ook de boot van Piet Vroon, de Tonnere 4. Vroon wist de Rolex Fastnet Race in 2001 te winnen.

Bijzonder is dat alle deelnemers aan de Volvo Ocean Race, die op 22 oktober in Alicante van start gaat, aan deze race zullen deelnemen. Het betekent voor schipper Simeon Tienpont van Akzo Nobel de vuurdoop als VOR 65 schipper. Hij zal zijn krachten moeten meten met de ervaren en eveneens Nederlandse schipper Bouwe Bekking van Team Brunel. Ook de boten van DongFeng, Mapfre, Vestas, Clean Seas en Sun Hung Kai Scallywag doen aan de race mee.

De race eindigt op 11 augustus in Plymouth.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.67
+ / - +0.0%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur