Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Door de fotogenieke grachten van Utrecht.
Door de fotogenieke grachten van Utrecht.

VRIJ op het water

Geef mij maar Utrecht

19 AUG 2017 Hortence Chen

Varend door mooie stukjes Nederland ontmoeten we deze zomer mensen die genieten op het water. Vandaag de laatste aflevering: Utrecht.

Romantische doorkijkjes, middeleeuwse werfkelders met gezellige terrasjes en de Domtoren die op de achtergrond hoog boven de stad piekt. In onze elektrische fluisterboot van verhuurbedrijf Greenjoy varen we vanaf de Wittevrouwensingel over de Oudegracht.

Daar kanoën Cor Ramkema (72) uit Zoetermeer en Han Vrijling (69) uit Rotterdam ons tegemoet. Zwemvest aan, zonnebril op en gewapend met een set peddels. De twee waterbouwkundigen zijn erg te spreken over de Utrechtse grachten. „Mooi en apart”, vindt Han. Cor: „Vanaf het water bekijk je de stad op een andere manier dan wanneer je er doorheen wandelt. Nu vallen ons bijvoorbeeld de mooi gevormde daken van de grachtenpanden me op. Die zouden we anders misschien niet hebben gezien.”

Cor Ramkema en Han Vrijling in de kano: „Vanaf het water bekijk je de stad anders.”
Cor Ramkema en Han Vrijling in de kano: „Vanaf het water bekijk je de stad anders.”

Op de Oosterkade maken we kennis met vrienden Ed Bindels (54) en Floris van Kan (25). Ed heeft pasgeleden zijn eerste tender gekocht waarvan hij vanaf volgend vaarseizoen kan genieten. Nu is de Utrechter die zijn zinnen op een vaarbewijs heeft gezet, vooral veel ervaring aan het opdoen.

„We zijn vandaag door drie sluizen gevaren. Eentje bij het Merwedekanaal en de andere twee bij Amsterdam-Rijnkanaal. Zoiets hadden we nog niet eerder gedaan, dus het was heel spannend”, zegt Ed enthousiast. „Je boot op een speciale manier aanleggen en dan die spanning en adrenaline…” Floris: „Het ging hartstikke goed!”

Ed Bindels en Floris van Kan: „Spannend, al 
die sluizen.”
Ed Bindels en Floris van Kan: „Spannend, al die sluizen.”

Afgezien van drie panikerende verdwaalde Poolse dames in een waterfiets die hun boot te laat aan hun verhuurder dreigen terug te geven, valt op hoe ontspannen de sfeer op het water is.

Ron Brandwijk (45) uit Breda is het daarmee eens. „Dat is ook het leukste”, jubelt hij. „Op het water bekijk je elkaars boot en zwaai en knik je naar elkaar. Een soort saamhorigheid en vriendelijkheid.” Zijn echtgenote Liesbeth (40) is vooral verknocht aan het gevoel van vrijheid. „Weg van drukte en zorgen, heerlijk!"

Ron en Liesbeth Brandwijk: „We 
 chillen graag.”
Ron en Liesbeth Brandwijk: „We chillen graag.”

Lees het hele verhaal dit weekend in magazine VRIJ of hier online (premium).

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

lees meer over

7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur