Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Joshua van Eijndhoven

Reizen

Wereldreis per zeilschip bijna ten einde

16 AUG 2017 Joshua van Eijndhoven

Pas afgestudeerd jurist Joshua van Eijndhoven koos zes jaar geleden voor de horizon. Hij kocht een zeilschip en doopte haar Hope. Onderweg ontmoette hij Katia en samen gingen ze verder. Eind deze maand sluiten zij hun wereldreis af.

Foto: Eigen foto
Katia
Katia
Foto: Joshua van Eijndhoven

Tranen stroomden over mijn wangen toen ik met mijn hele hebben en houden met de ’Hope’ de wereld in zeilde. Gelukkig voeren een paar vrienden mee.

In de Golf van Biskaje had ik mijn eerste, diep ontroerende ervaring op zee. Ik lag op mijn rug en keek naar de maan en sterren boven me. De hemellichamen wierpen een zilverkleurig licht over een vlakte van ruisende golven. De wind streelde de zeilen en duwde ons zachtjes voort, terwijl we door het eindeloze water gleden. Diep in de nacht merkte ik hoe dolfijnen rond de boot speelden. In ons kielzog zag ik het magische schouwspel van fluorescerend plankton.

Een paar maanden later waren goede vriend Jurian en ik in Lissabon. In de sfeervolle straatjes van Bairo Alto praatten we in een bar met twee knappe Nederlandse blondines.  „Het was ruw op zee, gisteren stormde het, maar we hebben ons erdoorheen geknokt”, vertelde Jurian. De meiden knikten bewonderend. Op reis met Hope ervoer ik een gevoel van overwinning en mannelijkheid. Zeilen is pure vrijheid en onbeschrijfelijk mooi...

Ware schoonheid

Mijn eerste confrontatie met Sao Vicente op de Kaapverdische eilanden was teleurstellend. Vanaf zee leek het eiland droog en weinig bijzonder. Maar de Kaapverdische eilanden veranderden mijn reis voorgoed. De ware schoonheid van de eilanden zit ’m in de mensen en de rijke cultuur. Elk eiland heeft een andere natuur, van maanlandschap tot groene valleien. Ik besloot te blijven en werkte ruim een jaar als schipper op zeiljacht Perseverance of London. Terwijl ik een jaar lang met hostess Katia samenwerkte, werden we verliefd. Daarna besloot ik met Hope verder de wereld rond te zeilen en vroeg ik Katia of zij mee ging.

Katia en ik legden samen tienduizenden kilometers af. We bezochten zoveel eilanden dat we de tel kwijt zijn. Maar de meest onvergetelijke ervaring hadden we in het koninkrijk Tonga. Hier komen bultrugwalvissen naartoe om te paren en te kalven.

Lees de gehele reportage dit weekend in ons magazine VRIJ of online via deze link (premium)

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.65
+ / - 0.0%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur