Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Boottest ONJ Loodsboot 800

Tijdloos populair

02 SEP 2017 Epco Ongering

Sommige boten doorstaan crisis na crisis en worden als een Volkswagen Golf telkens vernieuwd. De ONJ Loodsboot 800 begon in 1974 als Spurt 25, destijds nog met achterkajuit en verkrijgbaar in zeiluitvoering. Sinds 1995 heette de gemoderniseerde versie ONJ Loodsboot 760 en in 2000 weer ONJ Loodsboot 770. Die laatste versie werd iets langer en moderner. Het blijft een aantrekkelijk, herkenbaar en tijdloos model.

Nu is de boot opnieuw gemoderniseerd. Romp en kajuit zijn 30 cm langer geworden. Binnen een dinette en de oude stuurstand is verdwenen. Toch kun je de boot nog altijd binnen sturen, maar dan met de autopilot. Gangboorden en romp zijn met circa 10 cm verhoogd, waardoor binnen meer stahoogte ontstond. Ook is de kiel verbreed zodat de motor wat kon zakken. Dat zorgde voor een vlakke kuipvloer zonder motorkist als struikelobject.

Voor deze nieuwe Loodsboot 800 heeft ontwerper René van der Velden de styling aangepakt. Hij tekende een ander dakje dat er moderner en verzorgder uitziet. De doorvaarthoogte blijft beperkt tot 1,85 m. De oude mahoniehouten mast en de kabelaring zijn vervangen door een rvs-mast en een rubber stootrand.

Het belangrijkst is dat de Loodsboot een volwaardig interieur heeft met voorin een ruim V-bed, stahoogte, kombuisje en een slim geplaatste natte ruimte. Onder de zelflozende kuipvloer passen motoren vanaf een Vetus 27-42 pk of de moderne compacte Yanmar common rail diesels van 45pk.

De ONJ Loodsboot is netjes afgewerkt. De stabiele boot glijdt als een zwaan door de golven en stuurt direct. Met de 42pk diesel ligt de top dik anderhalve knoop boven de rompsnelheid van 6,75 knopen. Bij de introductie is de boot verkrijgbaar vanaf € 92.500; een nette prijs voor tijdloze populariteit.

Cijfer 8,2

Constructie

*

*

*

*

Comfort & Ruimte

*

*

*

*

Afwerking

*

*

*

Ergonomie

*

*

*

Vaareigenschappen

*

*

*

*

Prijs / Kwaliteit

*

*

*

*

Lengte 8,00 m.

Breedte 2,75 m.

Diepgang 0,70 m.

Gewicht ca. 3000 kg

Motorisering 27 – 45pk diesel

Prijs vanaf €92.500.

www.onj.nl

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur