Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Test Elling E4

31 MRT 2012 Epco Ongering

Er zijn maar weinig motorjachten waarvan is bewezen is dat je er de Atlantische Oceaan mee kunt oversteken. Maar het puur Nederlandse Elling Yachts heeft aangetoond dat het mogelijk is.

Inmiddels voltooiden meerdere E4 jachten probleemloos de lastige oversteek van de Canarische eilanden naar het Caraibisch gebied. Sinds de introductie zijn er al zo´n 210 Ellings over de hele wereld verkocht.

Versterkkte romp

Om oceaanwaardig te zijn moet een motorjacht over een specifieke eigenschappen beschikken: In verband met alle ronddrijvende afval op de wereldzeeën moet de romp tegen meer dan een stootje kunnen. Daarom is de buitenkant van de Elling E4 van voor tot achter versterkt met Kevlar, het materiaal waar bijvoorbeeld ook kogelvrije vesten van worden gemaakt. Dan hoef je niet bang te zijn voor drijvende containers of nieuwsgierige walvissen.

Zuinig

Verder is belangrijk dat je een zuinige motor hebt en een enorme hoeveelheid diesel aan boord. Standaard is een 200 pk Volvo Penta diesel, die bij een constante snelheid van 7 knopen ongeveer 1 liter brandstof per zeemijl verbruikt. Je kunt 1500 liter diesel meenemen, dus goed voor een actieradius van 1500 zeemijl. Op de testboot was overigens gekozen voor een 435 pk sterke zescilinder diesel waarmee een top van 18 knopen haalbaar is. Een veilig gevoel geeft de optie van de ´thuisbrenger´. Mocht er een storing optreden of het eind van de brandstofvoorraad in zicht komen, dan kun je terugvallen op een 30 pk reservemotor met 100 liter eigen brandstofvoorraad.

Goede layout

De Elling is een halfglijdend jacht en mede door het zelfrichtend vermogen, is de E4 goedgekeurd voor ontwerpcategorie A. dus voor álle omstandigheden van wind en golven die je mogelijkerwijs tegen kunt komen. Mensen die zo´n boot kopen hebben meestal uitgebreide wensen over het interieur, maar omdat de layout goed is doordacht zijn er op dit seriematig bouwde jacht toch maar weinig opties. Het comfort is standaard van hoog niveau. Met zes vaste slaapplaatsen is ook gezorgd voor uitgebreide koel en vriescapaciteit plus echt comfortabele stoelen voor alle opvarenden.

Conclusie

Ondanks dat het een boot voor groot water is, kun je er ook in ons land goed mee uit de voeten of binnendoor mee naar de Middellandse Zee. De boot stuurt soepel en is ook met een flinke snelheid comfortabel. De conclusie over de Elling E4 is: het is een jacht met de actieradius van een zeilboot, maar met het comfort en de veiligheid van thuis.

Scorebord

Constructie *****

Comfort en Ruimte ****

Ergonomie ****

Afwerking ****

Vaareigenschappen ****

Prijs/Kwaliteit ****Technische Specificaties:

Lengte: 14.95 m

Breedte 4.25 m

Doorvaarhoogte: 3.45 m

Diepgang: 1.20 m

Brandstoftank: 1500 ltr

Water: 800 ltr

Standard Motor: 200 pk Volvo Penta

Prijs vanaf € 495.000

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.8 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur