Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Aternatief gezocht voor schadellijke coating

08 JUN 2012

De Duitse Milieu Federatie (DBU) gaat met de financiering van 400.000 euro een onderzoekspakket ondersteunen dat schepen moet beschermen voor aangroei en het vaarwater moet beschermen tegen giftige stoffen.

Dat meldt de website DBU.de.

De gevolgen van de giftige onderwater coating die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld mosselen en algen zich niet hechten aan de romp, zouden desastreus zijn voor de onderwaterfauna.

Mileuvervuiling door de coating zou vooral veroorzaakt worden door eigenaren van privé jachten en motorboten.

“We moeten met fabrikanten van apparaten, reinigingsbedrijven en partners in de sportbotenbranche concepten ontwikkelen, die effectieve, handelbare, goedkope en milieuvriendelijke methoden mogelijk maken voor de reiniging van deze categorie schepen”, vertelt DBU-secretaris Fritz Brickwedde op de site.

"In het algemeen is in de scheepvaart het ongewenste bevolken van de romp door dieren, planten en micro-organismen sinds jaar en dag een centraal ecologisch en economisch probleem”, verduidelijkt DBU-expert dr. Max Hempel.


Verboden

In het verleden werd de anti-fouling-verf met de metaalhoudende breedband gif (Tributyltin, TBT) gezien als oplossing. Doordat het hormonale werkingen had op de waterorganismen werd het middel na aandringen van DBU en het Wereld Natuur Fonds in 2008 verboden.

De koper- en zinkhoudende verf die eigenaren van privé jachten en motorboten regelmatig gebruiken, zouden ook zeer schadelijk zijn en zelfs al verboden in bepaalde regio’s. .

De schepen liggen veelal in druk gebruikte wateren, die ook voor recreatie, drinkwater en sportvisserij worden gebruikt. Het gif van de sportboten concentreert zich daardoor voornamelijk in de havens, binnenvaarten en meren.


Subsidies

Verschillende Duitse bedrijven worden momenteel door de DBU gesubsidieerd, om een effectief en milieuvriendelijk aternatief voor de giftige onderwater coating te ontwikkelen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.38
+ / - -0.08%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur