Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zeilprijs omstreden door nominatie zeilmeisje

07 NOV 2011 Epco Ongering

Mede genomineerde voor Conny van Rietschoten trofee haakt af.

De zeer gerespecteerde zeiler Lucas Schröder heeft de jury van de Conny van Rietschoten trofee verzocht zijn nominatie in te trekken. Hij is het niet eens met de nominatie van het zeilmeisje Laura Dekker in dezelfde categorie.

Omstreden

Schröder: “Zoals u ongetwijfeld weet is haar project zowel binnen als buiten de zeilsport nogal omstreden. Door mij op hetzelfde podium te presenteren, zullen mijn zeilprojecten en prestaties onwillekeurig met die van Laura worden geassocieerd en vergeleken. Daarnaast Is het onvermijdelijk dat Laura's nominatie voor Nederlands belangrijkste zeilprijs, door velen zal worden beschouwd als een collectieve stellingname van de zeilwereld. Daar voel ik mij zodanig ongemakkelijk onder, dat ik u verzoek mij niet langer als kandidaat voor uw trofee te beschouwen.”

Beste Nederlander

Onlangs volbracht Schröder als beste Nederlander de zware Mini Transat solorace in een slechts zes-en-een-half meter bootje. Niet vreemd dat hij werd genomineerd in de categorie zeezeilen van de prestigieuze Conny van Rietschoten trofee, die elk jaar wordt uitgereikt aan een Nederlandse zeiler of zeilster, die zich heeft onderscheiden door een opmerkelijke prestatie in wedstrijdverband, of aan een persoon die zich op bijzondere wijze voor de zeilsport verdienstelijk heeft gemaakt. Nu Schröder terug is van zijn zware zeiltocht, werd hem zijn nominatie in de categorie zeezeilen bekend gemaakt. Hij was daar bijzonder blij mee.

Zeilmeisje

Maar dat werd anders toen hij zag wie nog meer in deze categorie was voorgedragen. Met Wouter Verbraak, internationaal vermaard navigator, had Schröder geen moeite. Maar de nominatie van zeilmeisje Laura Dekker zette de prijs in een heel ander daglicht. Dat deed hem besluiten de jury te verzoeken zijn nominatie in te trekken.

Door Schröder´s beslissing is de kans dat het omstreden zeilmeisje de prestigieuze trofee wint gestegen naar 50 %. Op 17 november wordt in Sociëteit de Maas van de KRZV in Rotterdam bekend gemaakt wie de uiteindelijke winnaars in de vier verschillende categorieën zijn.

Trofee

De Conny van Rietschoten Trofee is vernoemd naar de tweevoudig winnaar van de Whitbread Round the World Race, de voorloper van de Volvo Ocean Race. In het verleden waren Marit Bouwmeester, Marcelien de Koning en Lobke Berkhout, Peter de Ridder, Piet van Nieuwenhuizen, Piet Vroon en Dirk de Ridder aansprekende winnaars.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur