Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Epco Ongering

Ochtend update Monsoon Cup

05 DEC 2012 Epco Ongering

Kuala Ternegguan (Maleisië) - Een verslag van de ochtend van dag twee dag van de Monsoon Cup. Een dag die begon met weinig wind en regen. Een uitdaging, of juist weersomstandigheden om van te profiteren?

Foto: Epco Ongering
Foto: Epco Ongering

Licht weer specialisten aan zet
De weergoden laten het tijdens de finale van de Alpari World Match Race tour in Kuala Ternegguan (Malieisië) massaal afweten. Vanochtend stond er een zwakke wind uit het zuiden en volgens de ervaren Maleisische organisatie voorspelde dat niet veel goeds.


De zeilers waren nog niet het water op voor hun eerste run of de tropische regenbuien daalden al op de twaalf deelnemende teams neer.
Dat maakte dat het Maleisische publiek, dat normaal gesproken in groten getale naar de Monsoon Cup komt kijken, wegbleef van de schitterende steigers van de Terengganu Yacht Club. Slechts een handjevol schoolkinderen en hun gehoofddoekte onderwijzeressen, namen de moeite om het zeilspektakel gade te slaan.

Ervaren
Op het water barstte er een strijd tussen favorieten en outsiders los en zoals je specialisten hebt bij storm en regen, zo zijn er ook zeilers die het best presteren als er bijna geen wind staat. En het regent. Zoals de Brit Ian Williams en de oude Australische rot Peter Gilmour, beide niet geheel toevallig meervoudig matchrace kampioen. Williams staat eerste in de ISAF wereld zeilersranglijst en werd vorig jaar tijdens de Monsoon Cup tot Matchracekoning gekroond. Hij volgde daarmee Ben Ainslie op, die in 2010 de kampioen in deze discipline werd.

Vos
Gilmours laatste eindoverwinning in de match race tour dateert al weer van 2006, toen hij zijn derde achtereenvolgende titel opeiste. Hij is meer ervaren dan alle andere deelnemers en iedereen houdt dan ook rekening met een comeback van deze sluwe oude vos.
 

De beste prestaties vanochtend komen op naam van de Amerikaan Taylor Canfield, die tot nu toe al zijn partijen won. Gilmour verloor slechts een wedstrijd en won er twee. Beide nemen het vandaag onder meer op tegen het team van de Zweed Bjorn Hansen, die in het overall klassement nog altijd leidt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur