Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Matchrace kampioen 2012 Ian Williams
Matchrace kampioen 2012 Ian Williams
Foto: de Vaarkrant

Kwartfinales Monsoon Cup

Williams Wereldkampioen Matchrace

07 DEC 2012 Epco Ongering

KUALA TERENGGANU, MALEISIË - In Kuala Terengganu werd de Brit Ian Williams wereldkampioen door zijn directe concurrent Björn Hansen uit Zweden in de kwartfinales te verslaan. Voor de race had Hansen de beste papieren op de eindzege, maar Williams trok in een nek-aan nek race aan het langste eind.

Foto: De Vaarkrant
Foto: De Vaarkrant
Foto: De Vaarkrant
Foto: De Vaarkrant
Foto: De Vaarkrant
Foto: De Vaarkrant

Ondanks dat op de derde dag de geplaatsten voor de kwartfinale van de Monsoon Cup al duidelijk waren, moetsen vandaag eerst nog de resterende kwalificatieronden worden afgemaakt.

Het was geen verrassing dat de leiders in het klassement geen steken lieten vallen en zich moeiteloos plaatsten voor de volgende rondes. Anders was het in de middengroep, waar de laatste plekken voor de 8 kwartfinalisten werden verdeeld. Youngster David Gilmour wist het onmogelijke te presteren en plaatste zich op het nippertje voor de kwartfinales die later op de dag worden afgewerkt. Zijn plaatsing ging ten koste van Nieuw Zeelander Adam Minoprio, die voorafgaand aan de wedstrijdserie nog als een kanshebber werd beschouwd. Eerste geplaatst in de kwartfinales is Peter Gilmour. De vertrekkende veteraan demonstreerde  tijdens de Monsoon Cup zijn laatste tovertrucs en won 8 van zijn 11 matches. Met zijn ervaring kan hij onder de lastige omstandigheden in Kuala Terengganu de jongere garde nog een lesje leren. Met zeven punten volgen vijf schippers: Hansen, Swinton, Canfield, Robertson en Williams,

Het klassement voor de kwartfinales:

  1. PETER GILMOUR, YANMAR RACING
  2. BJöRN HANSEN, MEKONOMEN SAILING
  3. KEITH SWINTON, BLACK SWAN RACING
  4. TAYLOR CANFIELD, US ONE
  5. PHIL ROBERTSON, WAKA RACING TEAM
  6. IAN WILLIAMS, TEAM GAC PINDAR
  7. DAVID GILMOUR, TEAM GILMOUR
  8. PIERRE-ANTOINE MORVAN, VANNES AGGLO SAILING TEAM

 

De eerste wedstrijd op het kwartfinale programma was de strijd tussen vader en zoon Gilmour. Een nieuwe battle of the Gillies dus.  In een best of five moesten de Gillies uitmaken de oude generatie plaats moet maken voor de troonopvolger. Zoon David startte met winst, maar moest het in de drie volgende races tegen zijn vader afleggen. Peter Gilmour werd daarmee de eerste halve finalist van de Monsoon Cup 2012.

Vooruitgeschoven finale

Omdat Björn Hansen de kwartfinale tegen Ian Williams zeilde, was dit eigenlijk een vooruitgeschoven finale. Immers, Hansen leidde het match race klassement, pal voor de Brit. Wie van de twee de kwartfinales zou winnen, mag zich de koning van het matchracen 2012 noemen.  Na een adembenemende race leidde Williams met 2-1. In de vierde match nam Hansen veel risico en verloor nipt op de eindstreep. De sympathieke Zweed bezorgde daarmee Williams de eindzege van het wereldkampioenschap Matchracen 2012.  Met zijn vierde matchracetitel evenaart Williams de prestatie van Peter Gilmour, die eerder al vier maal het WK won.

Eindzege

Voor de eindzege in de Monsoon Cup komen behalve Gilmour en Williams nog twee andere zeilers in aanmerking. Taylor Canfield won met 3-1 van de Australiër Keith Swinton. En in een spannende ‘shoot out’ kruisten de Fransman Morvan en de Nieuw Zeelander Robertson de degens. Robertson won overtuigend en completeert de halve finales. Die worden, net als de finale overigens, morgen gezeild.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 528.1
+ / - -0.07%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur