Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: DPPI

François Gabart zeilt nieuw record

11 DEC 2012

Parijs - François Gabart (29), de jongste deelnemer aan de Vendée Globe, heeft maandagmiddag om 15:00 UTC op de Indische Oceaan het dagrecord voor solozeilers en monohulls verbeterd en gebracht op 545,3 zeemijl. Een gemiddelde van ruim 22 mijl.

Foto: V.Curutchet - MACIF

Het bestaande record was overigens ook van hemzelf, want op maandagochtend om 8:00 UTC had Gabart al het record dat zijn rivaal Jean-Pierre Dick tien dagen geleden had weten te vestigen, zo’n 12 mijl scherper gesteld op 515,6 zeemijl. Daaraan kon hij 7 uur later dus nog 30 zeemijl toevoegen.

Oorzaak van de ongelooflijke voortgang, is een diep lagedrukgebied dat hen met ruime wind voortstuwt in combinatie met een regelmatige zeegang.

Record

Om de prestatie van deze jonge solozeiler op een 60 voeter na al 30 dagen varen (en met nog 50 dagen voor de boeg) in perspectief te zetten: de afgelegde afstand komt in de buurt van het record van 596,6 mijl gevestigd door de met een compleet zeilteam bemande Ericsson in de Volvo Ocean Race 2008-2009 en scheelt maar 24 mijl met de beste 24 uurs afstand van de laatste Volvo Ocean Race.

Nek aan nek

De huidige twee koplopers in de Vendée Globe  Armel Le Cléac´h (Banque Populaire) en François Gabart (MACIF) zeilen zowat boord aan boord. Ze waren vanavond om 19:00 UTC slechts 8 mijl van elkaar verwijderd. Jean-Pierre Dick (Virbac Paprec 3) volgt als derde op 87 mijl.

Bron: Nauticlink/Vendée Globe

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur