Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Schepen mogen op veel plaatsen weer varen

28 JAN 2013

AMSTERDAM - Met de dooi worden overal in het land de vaarverboden opgeheven. Sinds maandag mogen schepen weer door de Amsterdamse grachten. Ook in de noordelijke provincies is de maatregel niet langer van kracht. Zo mag in Friesland vanaf maandag op alle waterwegen weer worden gevaren, meldde het Waterschap Friesland maandag.

Foto: Evert Elzilnga

IJsbrekers maken de grachten in Amsterdam ijsvrij, zei een woordvoerster van Waternet. Het ijs op de Prinsen- en Keizersgracht is nog te dik; schepen kunnen daar nog niet langs. De ijsbrekers gaan er pas aan de slag als het iets meer is gesmolten. „Anders beschadigen we de woonboten”, liet de zegsvrouw weten. Ze kon nog niet inschatten wanneer alle grachten weer volledig toegankelijk zijn.

Op veel plaatsen in het land werd half januari een vaarverbod ingesteld om de ijsgroei te bevorderen. „Maar de vorstperiode is nu voorbij en er wordt ook geen vorst meer verwacht”, aldus het Waterschap Friesland. De gemalen in het Noorden en Overijssel zijn ijsvrij gemaakt en worden sinds zondag weer geleidelijk opgestart. Door de dooi en de regen moeten die volop draaien om wateroverlast te voorkomen.

Het aanzetten van gemalen zorgt voor stroming van het water, waardoor het ijs zeer onbetrouwbaar wordt, zeker in combinatie met dooi, zo waarschuwde de waterschappen al eerder.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.0 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 520.79
+ / - -0.21%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur