Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Jongste jachtbouwer van Nederland onthult bijzondere sloep

04 FEB 2013

Vrijdag 8 februari wordt op Boot Holland in Leeuwarden in de Saksenhal van het WTC Expo een bijzondere boot onthult. De boot is van de hand van Nederlands' jongste jachtbouwer, Mark de Schiffart.

Foto: Friesland Holland Tourist Information

De vrolijk oranje gecoate en trendy ingerichte sloep met slaapgelegenheid wordt uitgepakt door gedeputeerde Jannewietske de Vries van de provincie Fryslân. De duurzaam gebouwde stalen boot, 7,30 m lang en 2,35 m breed, is ontworpen, gelast én technisch ingericht door de 21-jarige Mark de Schiffart uit Terherne, student Technische Bedrijfskunde aan Windesheim in Zwolle. Hij is zover bekend de jongste jachtbouwer van Nederland.

Alles zelf

Mark, derdejaars HBO Technische Bedrijfskunde, is als zoon van de watersportondernemers Arend en Gisela de Schiffart al jaren in de weer met boten. “Op een gegeven moment heb je wel eens zin om iets serieus te maken. Ik zei tegen mijn vader: is het niet weer eens leuk om een bootje te bouwen? Mijn vader vond het wel wat en vervolgens ben ik een model gaan ontwikkelen. Uiteindelijk hebben we een pakket uitgesneden staalplaten besteld. Deze heb ik zelf in elkaar gelast en ben er ongeveer vijf maanden mee bezig geweest, buiten schooltijd. Hierna heb ik de boot in de plamuur en verf gezet. Daarna is de betimmering er in gekomen. Dat is het enige wat ik niet zelf heb gedaan. Vervolgens ben ik tegen het einde van de zomervakantie begonnen met het afmonteren van de boot. Ook zaken met externe partijen, zoals de zeilmaker en kussenmaker, moest ik allemaal zelf regelen. Wat de financiën betreft pleegde ik steeds overleg met mijn ouders. Kleuren en vormgeving heb ik zelf uitgezocht en bedacht en dat maakt zo’n project wel heel erg leuk. Mijn ouders hebben mij helemaal vrijgelaten en dat is iets waar je heel veel van leert.”

Meer informatie: Boot Holland

12.7 °C
WZW4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 455.71
+ / - -0.02%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur