Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Anko Stoffels

Botenparade op IJ tijdens inhuldiging

26 FEB 2013 Ruben Koops

Ter ere van de inhuldiging op 30 april bereidt Amsterdam een 'Koningseditie' van Sail voor. Het mega-evenement, dat maar eens in de vijf jaar wordt georganiseerd, is zeer populair bij de koninklijke familie. Een grotebotenparade op het IJ zal naar verwachting de troonswisseling extra feestelijk maken.

Foto: Koen van Weel - Prins Willem-Alexander zwaait vanaf De Groene Draeck naar passanten op het IJ in Amsterdam voorafgaand aan de traditionele vlootschouw tijdens Sail 2010.

Bronnen melden dat het stadsbestuur inmiddels een team ambtenaren heeft vrijgemaakt om het feest op het IJ voor te bereiden. Tijdens Sail, dat voor het laatst in 2010 is gevierd, varen gigantische zeil- en marineboten in een parade over de Amsterdamse rivier.

Aan het roer

Prins Willem-Alexander stond in de zomer van 2010 in zijn uniform van de Koninklijke Marine aan het roer van de Groene Draeck, het jacht van de Oranjes. Later nam hij de vlootschouw af. Een botenparade op 30 april zou de perfecte gelegenheid zijn voor de nieuwe vorst om zich te laten zien na de plechtigheden in het Paleis op de Dam en de Nieuwe Kerk. De veiligheidssituatie laat het niet toe dat de koning door de nauwe Amsterdamse grachten vaart. Maar op het weidse IJ is de beveiliging beter te regelen, aldus een ingewijde.

Uit de doeken
Morgen gaat het Amsterdamse stadsbestuur uit de doeken doen hoe het ervoor staat met de organisatie van het feest. Ondertussen worden in het Hotel Okura en Amstel Hotel voorbereidingen getroffen om de officiële gasten van de koning te ontvangen. Hotel De l'Europe wordt genoemd als de plek waar hofdames, lakeien en andere intimi kunnen verblijven. Dit vanwege de goede relatie die de Oranjes hebben met de familie Heineken, eigenaar van het vijfsterrenhotel.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.8 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 527.73
+ / - -0.06%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur