Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: De Telegraaf Vaarkrant

Test Porta Bote 12‘

Vouwbaar varen I

21 JUN 2013

Ze zijn goedkoop, handzaam en praktisch. Toch bestaan er veel vooroordelen tegen vouwboten. Je bent er uren mee bezig, ze zijn niet stabiel en zijn kwetsbaar. Gaat dat ook op voor de testboten van deze en volgende week? Deze week de Porta Bote en volgende week de K2 Kontender.

Foto: De Telegraaf Vaarkrant
Foto: De Telegraaf Vaarkrant
Foto: De Telegraaf Vaarkrant
Foto: De Telegraaf Vaarkrant
Foto: De Telegraaf Vaarkrant

Het Amerikaanse Porta Bote bestaat al 40 jaar en is meer dan 20 jaar in Nederland vertegenwoordigd. De Californische fabrikant maakt vier modellen, van 2.80 tot 4,28 m. en de Vaarkrant testte de een na grootste van 3,80 m lang. Het in elkaar zetten is eenvoudig. De boot met de geïntegreerde en uitvouwbare spiegel weegt compleet 36 kilo en is gemakkelijk op de imperiaal te vervoeren.

Onzinkbaar
Alleen de drie kunststof banken zijn los en worden met een simpel systeem tussen de zijkanten geklemd. De bodem van de verder uit onverslijtbaar polypropyleen bestaande Porta Bote is zacht en aan de zijkanten van de romp zijn foam platen geplakt die de boot volledig onzinkbaar maken. En doordat er geen delen opgeblazen hoeven te worden kan er behalve de ijzersterke bodem niets lek raken.

Stootwillen
Over scheuren in de bodem hoef je niet in te zitten, want deze is zo dik dat dit eigenlijk nooit voor zal komen. Voor het bevestigen van de landvasten zijn simpele oogjes in de romp gemaakt, waar je met een knoopje een lijn aan kunt vastmaken. Wellicht dat een simpele kikker aan de binnenkant het bevestigen van lijntjes of stootwillen wat praktischer zou hebben gemaakt. Wel is duidelijk dat de doelgroep, voor 60 % vissers, niet zo’n behoefte aan stootwillen heeft. De buitenzijden van deze vouwboot is namelijk enorm goed bestand tegen schuren en stoten door het gebruik van het kras- en slagvaste polypropyleen.

Stabiel en koersvast
Met de Porta Bote kun je roeien, er past een kleine buitenboordmotor aan de spiegel en je kunt er zelfs mee zeilen. Daarvoor heb je een zeilpakket met zijzwaarden en een latijnzeil nodig en dat voegt een bedrag van €880 toe aan de basisprijs van € 2240. Het klaarmaken van de boot is simpel en kost minder dan een kwartier. Wel is het even wennen als je instapt, want de bodem veert enigszins mee. Toch vaart de Porta Bote met de buitenboordmotor enorm stabiel en is bijzonder koersvast.

Degelijk
Tijdens het varen geeft dit simpele model met de goede rompvorm een veilig en beheerst gevoel. Degelijk is de boot absoluut. Dat is door de Japanse kustwacht met een zogenaamde ‘droptest’, waarbij de boot van 7 meter hoogte met 273 kilo dood gewicht er in naar beneden wordt gestort, onomstotelijk aangetoond. En die ervaring hebben ook de meer dan 90.000 kopers van de afgelopen 40 jaar.

Scorebord:                    Porta Bote                        Constructie                      *** 
Comfort & Ruimte                             ***                               
Ergonomie                       ***                              
Afwerking                         ***                               
Vaareigenschappen          ****                              
Prijs/Kwaliteit                    ****                                   

Technische Specificaties Porta Bote 12’
Lengte 3.80 m.
Breedte 1.50 m.
Dikte opgevouwen ca 12 cm
Gewicht romp 35 kilo
Prijs: € 2240 Zeilpakket € 880

Meer informatie: GBT

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur