Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Foto: Twitter/ @Ajax_Hake

Nederlands zeilschip breekt voor Ierse kust

24 JUL 2013

KAMPERLAND/CORK - Het Nederlandse zeilschip Astrid is woensdag op de rotsen gelopen bij de Ierse kustplaats Cork en is daarna gezonken. De Ierse kustwacht heeft met behulp van helikopters en reddingsboten de 30 opvarenden van boord gehaald.

„Ze hebben allemaal contact gehad met het thuisfront en maken het goed”, liet de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) woensdag weten. De KNRM had vijf vrijwilligers aan boord.

Eigenaar van de tweemaster is Pieter de Kam die het schip samen met zijn vrouw Ineke exploiteert. Het echtpaar was nog te overstuur om verhaal te doen.

Volgens de Ierse kustwacht moet het schip als verloren worden beschouwd. Het is in twee stukken gebroken en is zinkende. De problemen ontstonden in zwaar weer. Er zijn geen gewonden. Onder de 30 opvarenden waren 18 bemanningsleden.

De Astrid kon bij rederij Horizon Sailing worden geboekt voor luxe zeilvakanties. Het schip had deze week een bezoek gebracht aan het kustplaatsje Kinsale bij Cork en was op weg naar Southampton in Engeland met als eindbestemming Cherbourg in Frankrijk.

De Astrid was in 1918 in Scheveningen gebouwd als vrachtschip onder de naam W.U.T.A., een afkorting van Wacht Uw Tijd Af. Het kwam daarna in Zweedse handen en heette vanaf dat moment Astrid. In 1975 kwam het schip onder Libanese vlag met een trieste afloop: het werd volledig uitgebrand teruggevonden in Engelse wateren.

Britten restaureerden de tweemaster tot trainingsschip voor jongeren. In 1998 was het weer terug in Nederland om dienst te doen als luxe zeilschip.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
NO2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur