Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: De Vaarkrant

NIEUWS

Particuliere bootverhuurder wil tòch starten

27 AUG 2014

Het nieuwe bedrijf GoBoat wil in gesprek met de gemeentelijke autoriteiten in Amsterdam om bootverhuur voor particulieren die geen exploitatievergunning hebben toch van de grond te krijgen. Dit zei het kersverse bedrijf woensdag tegen De Telegraaf Vaarkrant.

Enkele dagen geleden kwam het bedrijf in het nieuws omdat het met een nieuw concept kwam. Botenbezitters kunnen zich aanmelden om hun boot via GoBoat te verhuren aan andere particulieren. Een deel van de huurprijs is voor GoBoat. Overigens is het bedrijf niet het enige; bijna tegelijkertijd duikt in Amsterdam een andere start-up op die hetzelfde heeft bedacht; de firma Barqo.

Exploitatievergunning

De Amsterdamse waterbeheerder Waternet heeft de bedrijven enkele dagen geleden echter laten weten dat hun plannen strijdig zijn met de regels. Want als je een boot wil verhuren, heb je een exploitatievergunning nodig. En die krijgen in Amsterdam alleen bedrijven die aan veiligheidsregels voldoen.

Niets illegaals

,,Deze regels lijken geschreven in de tijd voor de opkomst van de deeleconomie'', aldus Quinten Hoogeboom, mede-oprichter van GoBoat in een reactie. ,,Als je innoveert, zoals wij, blijken er soms ineens geen regels te zijn die aansluiten op die innovatie. We beraden ons op onze juridsiche positie en willen een gesprek met Waternet om te kijken wat we kunnen doen. We willen dit graag opbouwen – en tegelijkertijd niets illegaals doen.´´

Elders

Overigens laat Hoogeboom de mogelijkheid open dat zijn ondernemingsplannen zonder problemen elders in het land wel gewoon kunnen worden gerealiseerd. ,,Amsterdam lijkt de enige plek te zijn waar het niet mag, elders worden de regels anders geïnterpreteerd.´´ GoBoat vertelt 110 aanmeldingen binnen te hebben gekregen van particuliere booteigenaren die willen meendoen met het initiatief. Zestig daarvan zijn Amsterdam, de rest elders in Nederland.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.7 °C
O3
Beurs AEX
AEX 518.73
+ / - -0.36%

Op drukke vaarwegen moeten beroeps- en pleziervaart eigen vaarstroken krijgen.


Verstuur