Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

Brandstof voor je brein

Waar komt die enorme drang om anderen te  pleasen toch vandaan?

12 JAN 2017 Mariëlle Borst

Je zegt overal 'ja' en 'amen' op, cijfert jezelf compleet weg en laat je constant voor een karretje spannen. Waar komt die enorme drang om anderen te  pleasen toch vandaan? Psycholoog Mariëlle Borst legt het uit.

Hoe komt het toch dat we soms een plattere leercurve hebben dan die spreekwoordelijke ezel? Je had je nog zo voorgenomen om je niet nog een keer voor het karretje van die ene vriendin te laten spannen en toch. Voor je het weet rijd je op een tijdstip dat voor haar veel handiger is dan voor jou weer naar haar huis en luister je voor de zoveelste keer naar haar drama.

EEN 'PEOPLEPLEASER'

Als dit je bekend voorkomt ben je waarschijnlijk een peoplepleaser. Daar is op zich niets mis mee, want iets voor een ander willen doen is een goede eigenschap. Maar op het moment dat anderen je structureel overvragen of zelfs misbruik van je maken en jij je zo langzamerhand het ‘cementmeisje’ van de levens van andere mensen voelt, is er werk aan de winkel.

Lees het hele verhaal van Mariëlle Borst op VROUW.nl: 'Geef jezelf de opdracht om 'nee' te zeggen op momenten dat je de neiging krijgt om 'ja' te zeggen'

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%