Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Eigen beeld

APK voor je psyche

Onzeker terwijl je weet dat je het kunt

15 JAN 2017 Irene Westra

Wij vrouwen vinden onszelf nooit goed genoeg. Op ons werk niet, als moeder niet, in gezelschap van onze vrienden niet. Wat wij kunnen, dat kan iedereen… toch? Vreneli Stadelmaier schreef het boek 'Fuck die onzekerheid' en heeft een coachingsprogramma ontwikkeld waarbij ze vrouwen handvatten geeft om zekerder in het leven te staan.

"Vrouwen hebben altijd de neiging om zichzelf als minder te zien, waardoor we ons óf heel bescheiden op gaan stellen óf extreem hard gaan werken om te bewijzen dat we het kunnen. We voelen ons onzeker, terwijl we diep vanbinnen weten dat we het kunnen. Dat is zo zonde, want met dat gevoel houd je jezelf vaak tegen in de dingen die je doet of wilt doen."

Het schoolplein is typisch zo’n plek waar die onzekerheid de kop op komt steken. Iedereen is al vol in de veren, terwijl jij daar make-uploos en in pyjamabroek haastig aan komt zetten. Waarom voelen we ons op zo’n moment zo veel minder zeker over onszelf?

Groepsdruk

"Dat komt door de druk van andere vrouwen. Wij willen graag bij de groep goed uitziende moeders horen en zijn als de dood er uitgeknikkerd te worden. Dat gevoel stamt uit de oertijd. Vrouwen ontleenden veiligheid aan de groep. In een groep kun je je namelijk verdedigen tegen enge mannen en wilde dieren. Alleen kun je daar niet tegenop."

Tips van Vreneli vind je op VROUW.nl: 'Ook op de werkvloer speelt onzekerheid met regelmaat de hoofdrol'

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!