Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Sasha Lambert

VROUW magazine

'Ze wist dat er iets niet klopte, maar kon niet meer zien wat dat was.'

28 JAN 2017 Lotte Gerritse

Bregje Bleeker (46) zorgde jarenlang voor haar moeder, die door een zeldzame hersenziekte langzaam geestelijk en lichamelijk aftakelde. Maar er zat ook een mooie kant aan: eindelijk kreeg ze liefde van haar moeder.

“Ik herinner me een moment dat ik samen met mijn moeder ging shoppen. Ze kon zich toen al niet meer zelf aankleden, maar probeerde het nog wel. Met haar blouse achterstevoren aan kwam ze het pashokje uit. ‘Breg, staat dit?’ Daarna schoten we allebei in de lach. Ze wist dat er iets niet klopte, maar kon niet meer zien wat dat dan was. We konden er hard om lachen.

Mijn moeder is altijd een harde werker geweest. Ze is opgegroeid in een arm gezin, maar was slim en heeft het gymnasium en een studie medicijnen met gemak afgerond. Eind jaren tachtig werkte ze zich op tot hoogleraar. Dat was heel bijzonder in die tijd; maar drie procent van de hoog-leraren was vrouw.

Vechten voor carrière

Ze komt uit een generatie waarin vrouwen moesten vechten voor een carrière naast hun gezin. Ze was supertrots toen ze professor werd. In die tijd begon het wel slechter met haar te gaan. Ze had last van een stijve arm, had moeite met zinnen formuleren en haar humeur wisselde sterk.

De huisarts noemde het stress en weet het aan het feit dat ze naast haar gezinsleven ook nog een drukke baan had. Iets wat in de jaren tachtig not done was. Er werd haar een sabbatical aangeraden. Mijn moeder wilde er alles aan doen om beter te worden, dus nam ze met tegenzin vrij van haar werk. Ze wist toen nog niet dat ze nooit meer fulltime aan de slag zou gaan.

Lees meer van het verhaal van Bregje op VROUW.nl: 'Het heeft lang geduurd voordat we beseften dat ze echt heel ziek was'

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%