Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Eigen Beeld

Verhalen achter het nieuws

Waarom mijn zoon beter af is op het speciaal onderwijs

12 MRT 2017 Marjolein de Jong

Kubo (13) werd deze week van school gestuurd. Reden? Hij heeft het syndroom van Down en de school vindt dat hij niet genoeg kon meekomen. Zijn ouders daarentegen vinden dat hun zoon recht heeft op regulier onderwijs. Monique Caroline is juist blij dat haar zoontje 'met een indicatie' speciaal onderwijs volgt.

Monique Caroline Wurth (49), moeder van twee kinderen 'met een indicatie', vindt het een kwalijke zaak dat kinderen die meer aandacht nodig hebben tóch regulier onderwijs volgen. Haar jongste zoon, Lano (9), heeft ASS (Autisme Spectrum Stoornis) en volgt al enkele jaren speciaal onderwijs.

"Tot zijn 6de zat Lano op het reguliere onderwijs. Als hij daar van de leerkracht een A4’tje kreeg, raakte hij compleet in paniek. Waar zijn klasgenoten direct aan de slag gingen, had hij geen idee wat hij moest doen. Daarbij, als je kind continu hoort: ‘Kan jij dat niet?' of 'Weet jij dat niet?' werkt dat heel demotiverend. Ik ben van mening dat het niet goed is om een kind continu te laten merken dat hij langzamer is dan de rest."

Hij wordt gehoord

"Met Lano is niet zo heel veel 'mis'; hij heeft gewoon meer instructies nodig. Dat kun je niet verlangen van een docent die 32 kinderen onder haar hoede heeft. Daarbij hebben deze leerkrachten ook geen speciale scholing gehad. De leerkrachten van het speciaal onderwijs hebben er wel specifiek voor gekozen. Hierdoor hebben de kinderen ook het gevoel dat ze gehoord en gezien worden. Als mijn kind thuiskomt en ik vraag hoe het was, antwoordt hij: 'Leuk'. Vroeger keek hij naar beneden en zei hij 'Niet goed, mam'."

Lees hier hoe het met Lano gaat op het speciaal onderwijs

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.4 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%