Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

Opgebiecht

Ik las het dagboek van mijn dochter en schrok me dood

19 MRT 2017

“Al honderd keer had ik haar gevraagd om haar kamer op te ruimen en al honderd keer kreeg ik hetzelfde antwoord: ‘Jahaaaaaaaaaaa!’ Daar kan je het als moeder dan mee doen. 

 Op een dag had ik een grote schoonmaak gepland. Ik deed haar deur open en het was inderdaad een zwijnenstal. Het rook er muf, overal lagen kleren... Ik besloot het rigoureus aan te pakken: alles van stof dat niet in de kast hing, ging de was in.

DE VERLEIDING

Stoffen, stofzuigen, het bureau een sopje, de ramen lappen, matras luchten. En toen zag ik dus op de lattenbodem een schrift liggen. Ik wilde het niet lezen en toch kon ik de verleiding niet weerstaan. Vooral omdat ik het laatste jaar maar geen contact leek te krijgen met mijn 14-jarige dochter.

AFSTAND

Ze was zo stillig, zo teruggetrokken. En dat terwijl we in haar jongere jaren heel close waren geweest. Ik had mijn zorgen weleens gedeeld met vriendinnen, en die zeiden dan dat het de leeftijd was. Dat dochters op een bepaald moment afstand scheppen omdat ze zich anders niet kunnen ontwikkelen, dat ze zich bewust aan het losmaken zijn.

'WAS IK MAAR DOOD'

Eerlijk gezegd dacht ik dat ze gepest werd, omdat ze ietwat mollig is en ze zich daarvoor schaamde. Ik had het onderwerp al eens opgeworpen, maar dan reageerde ze steeds als door een adder gebeten. Dus liet ik het maar zo. Pubers zijn sowieso al zo gevoelig. Ik keek naar de laatste pagina die ze had geschreven in haar priegelige handschrift. Mijn oog viel er meteen op. ‘Was ik maar dood,’ stond er. Het angstzweet brak me uit.

Lees verder op VROUW.nl: 'Ik twijfelde aan alles: moest ik het mijn man vertellen?'

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.1 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%