Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Kings of Indigo

Stijlvol

Amsterdam Denim Days: waarom we zo van denim houden

17 APR 2017 Indra Jager

Vandaag gaan de Amsterdam Denim Days van start. Voor ons een reden om Neerlands meest favoriete kledingstof in het zonnetje te zetten. Want waar komt spijkerstof eigenlijk vandaan en hoe dragen we het tegenwoordig?

Tony Tonnaer, directeur van jeansmerk Kings of Indigo, weet al jaren dat denim tot de top van de modebranche behoort. “Voor mij begon de échte liefde toen ik bij Peppe Jeans werkte, maar eigenlijk draag ik al mijn hele leven denim. Als ik vroeger kleding mocht kopen, ging mijn geld hier áltijd naar uit.”

50 jaar niet meer zonder

En hij is hier zeker niet de enige in. Dat is ook niet zo gek, want er zijn zoveel verschillende modellen van de stof te maken dat we al zeker vijftig jaar niet meer zonder kunnen.

Daarbij is denim ook nog eens ontzettend stevig en daardoor duurzaam en goed voor allerlei beroepen en gelegenheden. “Jeansstof werd in eerste instantie gebruikt als work wear voor bijvoorbeeld mijnwerkers. Later werd de eerste vijf-pocketbroek ervan gemaakt, wat ‘de jeane’ werd genoemd. Daar komt het woord ‘jeans’ vandaan. Het woord ‘denim’ komt uit Florence, waar ze de eerste stof maakten zoals we hem nu ook nog gebruiken. Daar heette het ‘de nim.”

Lees het hele artikel op VROUW.nl. 'De eerste spijkerbroeken waren keihard.'

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.4 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 517.03
+ / - -0.5%