Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

VROUW Glossy

Journalist Fleur Meijer: 'Vet, suiker, gluten: mag het nou wel of niet?'

13 MEI 2017 Fleur Meijer

Vet, suiker, gluten: mag het nou wel of niet? En wie weet het beter: het Voedingscentrum of Rens Kroes? Journalist Fleur Meijer zat jaren vast in een voedseldoolhof vol goeroes en wetenschappers die elkaar állemaal tegenspreken. En vond haar eigen weg.

Soms, om mijn lunch wat aangenamer te maken, doe ik een spelletje met mezelf. Je moet wat als eenzame, thuiswerkende freelancer.

Commentaar

Dan kijk ik naar mijn bord en beeld ik me in dat er rond de tafel een heel peloton aan voedingswetenschappers, bloggende healthvloggers, ­vloggende healthbloggers en overige dieetgoeroes staat, die allemaal commentaar op mijn lunch mogen geven. Mijn lunch is trouwens bijna altijd hetzelfde, namelijk een salade.

Voornamelijk omdat ik dat lekker vind, en bijkomend voordeel is dat groente bij mijn weten het enige voedsel op aarde is waar de voedingswetenschapper en de dieetgoeroe elkaar nog niet verbaal de hersens om inslaan.

'Healthy'

Maar als ze zien wat er nog meer in die salade zit – tonijn, veel ei, veel olijfolie, mayonaise – en ik ze vertel dat ik ’s ochtends bijna altijd begin met een bakje volvette Griekse yoghurt met zaden en noten, kunnen ze gelukkig toch nog los.

“Te weinig variatie!” “Veel te veel vet!” “Waar is het brood?” “Goed zo, geen brood!” “Waar is het fruit?” “Denk om je cholesterol!” “Waarom neem je niet gewoon een healthy kiemgroentenchaismoothie met amaranth-croutons en kurkuma en een theelepel kokosolie?”

Nooit eens

Ach ja, voedingsdeskundigen. Van knappe meisjes met wapperend Ibiza-haar tot middelbare wetenschappers met een broodtrommel onder de snelbinders, ze beweren allemaal dat ze de zin en onzin op het gebied van voeding weten te onderscheiden.

Jammer alleen dat ze het nooit eens zijn. Al kun je jezelf ook gelukkig prijzen dat ze in elk geval geen wereldpolitiek bedrijven, want dan zaten we inmiddels op de rokende slagvelden van de Tweede Glutenoorlog.

Lees verder op VROUW.nl: 'Je zou me zelfs een ‘foodie’ kunnen noemen als ik het niet zo’n jeukwoord vond.'

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.82
+ / - +0.99%