Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

VROUW.nl

Psycholoog Jeffrey Wijnberg over het verschijnsel ‘ja-mens’

15 MEI 2017 Jeffrey Wijnberg

Ja-mens. Zeg maar ja tegen ’t leven, ja tegen ’t leven. Van je Amen en je Gloria joechee. Zeg maar ja tegen ’t leven, ja tegen ’t leven. Anders zegt ’r ’t leven nog nee. Zo zong cabaretier Wim Sonneveld zijn bekende lied in de zestiger jaren.

Wellicht zit de boodschap van deze tekst in het onderbewustzijn van veel mensen, waardoor het verschijnsel ‘ja-mens’ een verklaring heeft.

Ja-mens

Nu is in de psychologie geen officiële status toegekend aan de ja-mens. Maar feit is wel dat een heel legioen aan ja-mensen terechtkomt in de stoel tegenover de therapeut wegens ernstige psychische vermoeidheidsklachten. Want wie elk verzoek met een instemmende glimlach aanneemt, zal uiteindelijk met haar tong op de schoenen lopen.

Immens populair

Logisch is het gegeven dat de ja-mens immens populair is. Op het werk krijgt zij altijd extra ingewikkelde klussen; en door de baas wordt zij naar voren geschoven als een toonbeeld van ijver en toewijding. En met deze uitzonderlijke positie wordt het voor de ja-mens nog moeilijker om ooit eens een verzoek te weigeren.

Schuldgevoel

Natuurlijk zal ze wel eens in haar verbeelding een moedige ‘nee’ schreeuwen, al was het alleen maar om het een keer gezegd te hebben. Maar zelfs deze vorm van proefdraaien roept gelijk zoveel schuldgevoel op dat de ja-mens, als het er een keertje op aankomt, nooit een nee over haar lippen zal krijgen.

Lees verder op VROUW.nl: 'Eenmaal omgevallen door extreme uitputting, rest niets anders dan een periode van rust en herstel.'

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%