Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Stef Nagel

Vrouw magazine

10 jaar clean: 'Ik wil nooit meer dat meisje zijn van toen'

11 JUN 2017 Hanna Gillissen & Esther Derks

Veronica Risch (34) viert dat ze 10 jaar clean is na verslaafd te zijn geweest aan drugs en alcohol. 

“Ik ben nu net zo lang clean als dat ik verslaafd was. Dat is een extra feest waard! Elk jaar vier ik met vrienden dat ik weer een jaar clean ben en sta ik even stil bij wat ik heb bereikt. De kunst van het clean zijn, is leren omgaan met je emoties. Dat blijft hard werken, want elke levensfase kent nieuwe issues.

ZELFREDZAAM

Als ik verdrietig ben, denk ik niet aan drinken, maar het wordt dan wel onrustig en donker in mijn hoofd. Als ik het zwaar heb, bel ik mijn therapeut en gooien we er een paar sessies tegenaan. Mijn vrienden zijn ook een enorme steun. Maar de laatste twee jaar ben ik heel zelfredzaam geworden. De enige manier om op het juiste pad te blijven, is heel bewust leven.

De kans dat ik terugval is klein. Het is voor mij een cadeau dat ik nooit meer hoef te gebruiken, geen straf dat ik dat niet meer mag. ‘Je kunt toch één wijntje nemen?’ zeggen mensen vaak, maar ik wil niet eens meer. Ik weet wat de gevolgen kunnen zijn. Ik kan nog precies het gevoel terughalen toen ik de bodem had bereikt: de wanhoop, paniek, pijn, eenzaamheid. Ik wil nooit meer dat meisje zijn van toen. 

NIKS WAARD

Mijn verslaving was een zoektocht naar liefde en erkenning. Als puber had ik het gevoel: ik ben niks waard. Dus deed ik van alles om gezien te worden. Op mijn 14e zaten we tijdens een tussenuur in de kroeg huiswerk te maken, bestelde iedereen thee en ik een wijntje. Een jaar later gaf een fout vriendje mij mijn eerste XTC-pil. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts.

Ik was nog geen 17 toen ik uit huis ging en in Amsterdam bij een bekende kunstenaar ging werken. Het was eind jaren 90, harddrugs kwamen net op, iedereen had geld en alles kon. Ik raakte bevriend met dj’s en ging van afterparty naar afterparty. Soms haalde  ik twee dagen en nachten door. Op een avond slikte ik zeker drie pillen, daarnaast gebruikte ik coke en GHB.

Wil je weten hoe Veronica haar verslaving overwon? Lees dan nu haar hele verhaal in VROUW magazine: 'Het was een lange weg om te ontdekken wie ik ben als ik niet gebruik.'

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%