Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Eigen foto

Verhalen achter het nieuws

Veronika verloor haar zoon (20) aan de gevolgen van een gameverslaving

13 JUN 2017 Hester Zitvast

Veronika Balk (58) verloor vorig jaar mei haar enige kind Emin (20) nadat hij zich - oververmoeid vanwege zijn gameverslaving - online had laten verleiden tot een levensgevaarlijke challenge.

"Emin had een volstrekt normale jeugd, ik nam hem toen hij klein was altijd overal mee naar toe. Er kwamen volop kinderen bij ons spelen en als hij jarig was, zorgde ik dat het één groot feest was. Hij was mijn enige kind, we deden altijd alles samen."

GEWONE COMPUTER

"Zijn vader woont een paar minuten bij mij vandaan, maar met hem heb ik sinds de scheiding geen contact meer, Emin wel. Toen Emin 11 was, raakte hij geïnteresseerd in computerspelletjes. Niet vreemd voor een jongen van zijn leeftijd. Omdat ik vreesde dat ik door een spelcomputer vast zou zitten aan peperdure spelletjes, kreeg hij een gewone computer." 

"Daar zou hij ook voor school nog iets aan hebben, dacht ik. In het begin speelde hij er wat onschuldige Mario-spelletjes op en had hij ook nog wel oog voor de wereld om zich heen. Ik moest hem wel aansporen zo nu en dan ook even naar buiten te gaan, maar ook dat hebben vrijwel alle kinderen van die leeftijd. Ik wist de controle lange tijd redelijk goed te houden."

GELD VERDIENEN

"Maar naarmate hij ouder werd, kregen we er steeds vaker ruzie over en een paar keer verstopte ik zelfs de internetkabel. Hij speelde toen League of Legends, een spel waarmee je echt geld kunt verdienen. En gamen én geld verdienen trekt jongeren natuurlijk aan als een spons."

"Buitenstaanders zijn er heel makkelijk over: het is toch jouw huis, daar gelden toch jouw regels? Maar zo eenvoudig is het niet. Als hij het niet bij mij deed, deed hij het wel bij vrienden. En nu kon ik hem tenminste nog in de gaten houden. Ik wilde niet dat hij ’s nachts over straat zou zwerven op zoek naar een plek waar hij kon gamen."

GEDWONGEN OPGENOMEN

"Uiteindelijk werd ik zo wanhopig dat ik op een dag de internetkabel heb doorgeknipt. Daarop reageerde hij heel heftig; hij klom in het raamkozijn en dreigde te springen. Dat was het moment waarop ik Jeugdzorg heb ingeschakeld. Emin is toen zes weken gedwongen opgenomen geweest."

Wil je weten hoe Emin steeds verder afdwaalde na zijn opname? Lees dan het hele verhaal op VROUW.nl: "Achteraf voelde ik toen al intuïtief aan dat het zijn dood zou kunnen worden."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%