Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Eigen foto

Verhalen achter het nieuws

Moeder Bo (16) is radeloos: 'Mijn dochter wil niet meer leven'

17 JUN 2017 Eline Doldersum

Als moeder Claudia van Dooren-Hovers op tv vertelt over haar dochter Emma die niet meer wil leven, moet Jolanda Nielsen even slikken. Haar zestienjarige dochter gaat door precies dezelfde hel.

"Bo was dertien toen ze haar eerste zelfmoordpoging deed. "Ik kan het me nog als de dag van gisteren herinneren. Ik was aan het strijken en werd gebeld door de instelling waar ze op dat moment verbleef. Bo had geprobeerd om zichzelf voor de trein te gooien, maar ze hadden haar nog nét kunnen redden. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met Bo."

DEPRESSIEF

Al op zeer jonge leeftijd had Jolanda het idee dat er iets mis was met haar oudste dochter. "Zoiets voel je als moeder. Bo was anders dan andere kinderen. Dat bleek ook uit de onderzoeken. Er werd een verstandelijke beperking, autisme en epilepsie bij haar ontdekt. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen."

Door haar psychische problemen verblijft Bo in diverse instellingen, maar desondanks glijdt ze steeds verder af. "Toen ze een jaar of tien was, doken de eerste depressieve klachten op. Bo werd steeds stiller, kon soms uit het niets in tranen uitbarsten, viel kilo's af en sprak continu over de dood."

ZELFMOORDPOGING

"In het begin schrok ik daar heel erg van. Dan zei ze bijvoorbeeld uit het niets: 'Zou ik er iets van voelen als ik nu een hartaanval krijg?' Helaas bleef het niet alleen bij gesprekken over de dood, want na die eerste zelfmoordpogingen volgden er nog tientallen. "Van een overdosis, zichzelf snijden tot een zak over haar hoofd trekken: ze heeft alles geprobeerd."

Maar weinig instanties kunnen hulp bieden aan Bo. Lees nu haar hele verhaal op VROUW.nl: 'We kunnen het toch niet toelaten dat kinderen als Emma en Bo hun rust zoeken in suïcide? Dat mag niet.'

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%