Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Eigen foto

VROUW Magazine

Janneke (23): 'Mijn vader heeft Alzheimer en is mij vergeten'

17 JUN 2017 Janneke Giliam

Dochter Janneke Giliam (23) verloor langzaam maar zeker haar vader Tom (nu 63) aan de ziekte van Alzheimer. Inmiddels weet hij zelfs haar naam niet meer. Op VROUW.nl schreef ze hem al eerder een brief. Ter gelegenheid van Vaderdag brengt Janneke opnieuw een ode aan de vader die hij ooit was. 

Ik vraag me best wel vaak af hoe het zou zijn als je geest er nog was. Hoe onze band zou zijn en of ik door jouw adviezen een ander levenspad had bewandeld. Misschien wel. Maar ik zal het nooit weten. Ik baal ervan dat zo’n leuke man als jij Alzheimer moest krijgen. Ik weet het wel, ziekte hoort bij het leven - en de dood ook. Maar ik had je graag wat langer hier gehad, papa.

PRINCIPESSA

Jij vierde het leven. Elke dag maakte je me zingend wakker. “Opstaan Principessa, het is weer een dag om te stralen,” zei je met een semi-Italiaans accent. Je moest eens weten hoe irritant ik dat toen vond. En hoe erg ik het nu waardeer. Over Principessa gesproken; je was in mijn ogen precies zoals de man uit die prach-tige film La Vita è Bella. Beschermend, maar altijd vrolijk naar je kinderen. Steevast kwam je fluitend thuis na je werk, zelfs als het niet je beste dag was op de fysiopraktijk.

Tot op de dag van vandaag ben ik je dankbaar voor de persoonlijke brief die je mij in 2009 schreef, een jaar na de diagnose. Ik verbaas me erover hoe bewust jij je was van je vergeetachtigheid. Openhartig schreef je: ‘Natuurlijk wist ik zelf ook wel dat er iets met me aan de hand was, maar ik kan mensen goed om de tuin leiden. Ik maakte fouten in mijn werk, met name bij mensen die ik nog maar een paar keer had gezien. Dan riep ik uit schaamte een bekend gezicht op, zodat die andere mevrouw moest wachten. Foutje bedankt! Eerst werkten de smoesjes, maar de patiënten hadden het op een gegeven moment wel door. Ik moest stoppen met werken en dat gaat me niet in de koude kleren zitten.’

Lees de hele brief van Janneke nu in VROUW Magazine of op VROUW.nl: 'Ik wilde jou om advies vragen, maar jij had wel grotere zorgen. En mama ook. Ik raakte in paniek; te veel keuzes, te weinig talenten.'

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%