Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Stock.xchng djeyewater

Wasmachine schoonmaken

18 MEI 2012

Ze zijn ontworpen om je huis of jezelf schoon te houden, maar hoe houd je de wasmachine, afwasmachine en tandenborstel eigenlijk schoon?

Wasmachine schoonmaken

Ook al zien je onderbroeken er misschien schoon uit, ze zitten nog altijd vol bacteriën. Tegenwoordig wassen we steeds vaker op lagere temperatuur. Hierdoor blijven er allerlei bacteriën en stoffen achter die kunnen gaan stinken. Denk aan haren, pluisjes en onopgelost wasmiddel.

Laat de machine een keer op 90 graden Celsius, met of zonder was, draaien. Een tablet met afwasmiddel in een leeg draaiende machine maakt de machine schoon. Je kunt ook azijn of bleekmiddel gebruiken. Vergeet het filter en het zeepbakje niet schoon te maken.

Afwasmachine schoonmaken

Je servies komt er misschien schoon uit maar je kunt je voorstellen dat een afwasmachine snel vuil wordt door alle etensresten. Vooral de randjes kunnen erg vies worden en zwart uitslaan door de schimmel. Je kunt dit het beste schoonmaken met een oude tandenborstel. Het schoonmaken van alleen het filter helpt niet altijd om de muffe geur eruit te krijgen.

Er bestaan aparte blokjes die de afwasmachine kunnen schoonmaken. Deze blokjes doe je in de machine als er geen borden, pannen en ander eetgerei in zit. Je kunt ook soda of schoonmaakazijn gebruiken. Vergeet de sproeiarmen niet schoon te maken. Hier zit ook vaak veel troep in. Doe nooit afwasmiddel in de wasmachine, tenzij je een schuimparty organiseert.

Tandenborstel schoonmaken

Je mond bevat meer dan 500 verschillende soorten bacteriën. Hiervan blijven er vele aan je tandenborstel plakken. Er zijn verschillende manieren om je tandenborstel schoon te houden. Je kunt hem in de, schone, afwasmachine doen en deze laten draaien op een hoge temperatuur. De hitte zullen de meeste bacteriën niet overleven. Een andere optie is om de borstel 20 minuten te weken in mondwater. Om ontlasting van insecten op je tandenborstel te voorkomen, dit zit er echt op, kun je de borstel opbergen in een afgesloten kastje.

Spons schoonmaken

De gootsteen is één van de meest vieze plekken in huis. Een spons is niet veel schoner. Je maakt er alles mee schoon en verspreidt op deze manier veel bacteriën. Maar maak je de afwasborstels, sponzen en vaatdoekjes zelf wel eens schoon? Eigenlijk zou je elke dag een schone moeten gebruiken. Je kunt de afwasborstel, spons of vaatdoekje laten meedraaien met de was of afwas. Een afwasborstel kun je ook een nachtje laten weken in een bakje chloorwater.

Meer over het huishouden

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter en Google+!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
8.9 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 511.53
+ / - -0.21%