Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium
Foto: DIJKSTRA

Ondanks inspanningen:

Nog steeds weinig vrouwelijke wetenschappers

07 DEC 2012

Het aantal vrouwen in de wetenschap met professor op het naambordje is in ons land nog altijd erg laag.

Dit is een terugkerend agendapunt en steeds weer de goede wil van de betrokken partijen om hier iets aan te veranderen, maar tot nu toe weinig resultaat.

 

Vrouwelijke studenten

Aan het aantal vrouwelijke studenten ligt het in elk geval niet, want van de studenten die aan een studie aan een Nederlandse universiteit beginnen, is ongeveer de helft vrouw. Vrouwen maken ook vaker dan mannen hun studie af en zij doen dit bovendien sneller en met gemiddeld hogere cijfers.

 

Bij startende promovendi lopen mannen in aantal voor het eerst aan de leiding (55 %). Deze trend zet bij iedere stap op de academische carrièreladder door.  30 procent universitair docenten zijn vrouwelijk en ongeveer 20 procent hoofddocenten. Slechts 15 % van de hoogleraren is vrouwelijk.

 

Vrouwelijke hoogleraren

Op België, Cyprus en Luxemburg na heeft Nederland het laagste percentage vrouwelijke hoogleraren van Europa. De cijfers komen uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2012, een initiatief van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH).

Ook de beloning van vrouwen in de Nederlandse academische schiet niet op. Vrouwen zitten vaker in een lagere salarisschaal.

 

Benoemingscommissie

De oorzaken zijn vaak onbewuste en psychologische mechanismen. Mensen hebben bijvoorbeeld meer vertrouwen in diegenen in wie ze zichzelf herkennen. Daardoor zal een voornamelijk uit mannen bestaande benoemingscommissie eerder de voorkeur geven aan een man.

Tevens hebben mannen doorgaans meer homogene netwerken dan vrouwen, waardoor ze vaak niet verder kijken dan hun neus lang is en zich beperken tot een club mannen met een vergelijkbare staat van dienst.
 

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter, Google+ en Pinterest

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
9.9 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 466.67
+ / - 0.0%