Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Voor jou gelezen: Moederziel

Een overijverige dochter

01 FEB 2013 Jolanda Janssen

,,We hebben zusjesoverleg gehad en besloten… dat ik weer bij jou kom wonen.” Myrna wil weigeren. Verbieden. Ze wil het niet. Zeker niet nu ze Dave heeft ontmoet. Ze weet dat de ruzies tussen haar en haar dochter Josje onherroepelijk zullen oplaaien, maar hoe maakt ze dat duidelijk zonder haar pijn te doen?

Moederziel door Marelle Boersma
Foto: De Crime Compagnie

Myrna heeft MS en zit in een rolstoel. Haar man heeft haar in de steek gelaten toen ze ziek werd. Met behulp van de thuiszorg en een werkster die het huis schoon houdt, redt ze zich prima, vindt ze. Haar lijf doet het niet goed meer, voor de rest is ze zo sterk als wat. Haar dochters Josje en Saar denken er beduidend anders over, zo blijkt. Al blijkt Josje ook zo haar eigen redenen te hebben om weer bij haar moeder in te trekken, al laat ze haar daarover in het ongewisse: ze is uit haar kamer gezet, heeft ruzie met haar vriend en ze heeft schulden.

Appeltaart

Maar Josje is nogal een wervelwind, altijd een zee aan ideeën, maar moeilijk in de omgang. Myrna wil haar niet meer de hele tijd om zich heen hebben. Want ze is zo blij met haar vrijheid. En het is lang geleden dat ze zich zo blij heeft gevoeld van binnen. In de supermarkt in haar woonplaats Yerseke had ze Dave van Dalen ontmoet, een charmante en aantrekkelijke man die haar geholpen had appeltaart achter uit de koelvitrine te pakken. Al snel wat hij veel vaker in haar hoofd dan ze zou willen.

Verzorging

Of Myrna het nu leuk vindt of niet, de 23-jarige Josje trekt weer bij haar in, en ze trekt steeds meer van de verzorging naar zich toe, ook al is ze daarin niet geschoold. Binnen de kortste keren knallen de ruzies door het huis. Tot overmaat komt ook de getikte buurvrouw Ina onaangekondigd binnenstappen. De bloesem van de Japanse kers in Myrna’s tuin geeft veel te veel rotzooi en de boom moet er binnen een week uit, anders zullen Ina en haar man het ziek zijn nog veel lastiger maken, zo dreigt ze. Enkele dagen later vindt Myrna Ina’s lichaam levenloos onder de struiken in haar tuin.

Ontroerend

De knellende banden tussen moeder en dochter, de onredelijkheid van Josje, de twijfels en angsten van Myrna, en haar opbloeiende liefde worden mooi beschreven. Het verhaal leest makkelijk weg, maar is helaas ook vrij voorspelbaar, al is het einde ontroerend.

Moederziel, door Marelle Boersma. Uitg. De Crime Compagnie, 300 blz., €14,95 (e-book €7,99).

Waardering: 3 sterren      

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter, Google+ en Pinterest

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
4.9 °C
ZZW5
Beurs AEX
AEX 494.81
+ / - -0.02%