Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: Flickr.com Mikebaird

Vrouwelijke functietitel schrikt af

05 FEB 2013

Fotografes, raadsvrouwen en directrices: ze werken hard, maar krijgen niet zoveel waardering als dames die zichzelf fotografen, raadsleden en directeurs noemen. Vrouwen die vasthouden aan de vrouwelijke vorm van hun functie, worden namelijk lager beoordeeld dan zij die de mannelijke titel gebruiken.

Dit ontdekten Poolse wetenschappers. Zij lieten 96 mannen en vrouwen een groep sollicitanten beoordelen. Hiervoor kregen ze motivatiebrieven te lezen. Het bleek dat zowel de mannen als vrouwen met mannelijke functietitels hoog werden beoordeeld. Dit gold echter niet voor de vrouwen met de vrouwelijke benaming van de functie: hun kwaliteiten werden lager ingeschat.
 

Tegenovergesteld effect

Hoewel het kiezen voor een vrouwelijke titel bedoeld is om gelijkheid te creëren, werkt het dus alleen maar discriminatie van vrouwen in de hand. Onderzoeksleider (of -leidster) Formanowicz van de Poolse universiteit van Warschau zag dat het vervrouwelijken van de taal de dames zichtbaarder maakte. Ze voegde er aan toe dat dit dus geen voordeel bleek te zijn.