Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Vrouwen besnijdenis
Foto: Flickr

30.000 vrouwen in Nederland besneden

06 FEB 2013

Vandaag is het Zero Tolerance Day. Er wordt stilgestaan bij het probleem van vrouwenbesnijdenis wereldwijd. Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland 30.000 besneden vrouwen rondlopen en dat jaarlijks 40 tot 50 meiden hier het risico lopen besneden te worden. De meeste meisjes komen uit Somalië en Egypte.

Vrouwelijke  genitale verminking is strafbaar in Nederland, bij minderjarige meisjes  valt het zelfs onder kindermishandeling. Het onderzoek werd uitgevoerd door kenniscentrum Pharos voor migranten, vluchtelingen en gezondheid. Zij deden dit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Beleid

Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal besneden vrouwen hoger zou liggen als er in Nederland geen beleid was om besnijdenis tegen te gaan. Hoe langer meisjes in Nederland wonen, hoe kleiner het risico wordt. Pharos pleit dan ook dat het beleid, dat voorlichting, preventie en strafbaarheid combineert, voortgezet wordt. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft aangegeven dat hij meisjesbesnijdenis nog steviger wil aanpakken

.4 °C
NNO1
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%